De wereld van Aisling en Aiden
‘De wereld van Aisling en Aiden’ is in een woord een belofte. Mark Groenen laat niet alleen een spannend, avontuurlijk magisch realistisch verhaal zien dat veel lezers zal aanspreken. Hij weet het ook met af en toe lyrische precisie diepgang te geven zodat er wat mij betreft maar een conclusie mogelijk is: dit is literatuur.
Het verhaal is fantasierijk en heeft voor mij een waardige tegenhanger in ‘De Erfwachter’ van Atalanta Nehmoura. Beide boeken zijn wat mij betreft aanstaande klassiekers. En dat komt door de krachtige beelden, dynamische spanningsvelden en contrasten, die het verhaal diepgang geven. In beide verhalen speelt de werkelijkheid een belangrijke rol en de insteek van het verhaal maakt ze tot elkaars tegenhanger: esoterisch epische fantasy (Nehmoura) en grimdark magisch realisme (Groenen). Ze verdienen een plek in de canon van de Nederlandstalige fantasy.
Aiden is een hoofdpersonage waar je als lezer van gaat houden. En dat is niet alleen vanwege zijn heldenrol, maar ook vanwege het bewustwordingsproces dat hij doormaakt. De auteur laat zien met Aiden hoe een einzelgänger aan de ene kant kwetsbaar is,maar ook door zijn uniekheid in staat is om grootste daden te verrichten.
Verder heb ik genoten van de symboliek van de letter A. Deze letter verwijst in de symboliek naar een God, eenheid en heelheid in alles. Dat komt op een subtiele wijze steeds terug en zo vormen ze een evenwichtig geheel met de grote metafysische thema’s in deze pageturner.
Daarnaast is er een geweldige dynamiek in de tekst tussen het fantastische en de werkelijkheid. De lezer wordt door de afwisseling tussen deze twee aangezet tot nadenken over de filosofische en theologische onderwerpen die in het boek aan bod komen. Maakt dat het verhaal niet zwaar en moeilijk? Absoluut niet! Op een toegankelijke meeslepende, spannende en duistere manier komen deze thema’s aan bod, waardoor ze veel lezers zullen bekoren.
En zo wordt ‘De wereld van Aisling en Aiden’ door de filosofische en theologische thema’s die aan bod komen in mijn ervaring grimdark magisch realisme dat alles in huis heeft om een klassieker te worden. Neem en lees dit geweldig boek, want Mark Groenen laat met dit meesterwerk zien een grote belofte te zijn voor de toekomst.