Advertentie

Dit jaar verscheen op Castlefest ‘Donkere herinneringen’, een bundel met achttien verhalen van J. Sharpe (Joris van Leeuwen). Het is een boeiende compilatie van de ontwikkeling van een van de meest intrigerende slipstream auteurs binnen het fantastische genre.
Is dit een goede verhalenbundel? Het motief (en thema) dat deze verhalen verbindt is verlies. Dit wordt op een variërende manier gebruikt en maakt het tot een geheel en een geslaagde bundel. Qua thematiek is het boek heel divers en een uitstekende eerste kennismaking met het werk van deze belangrijke thrillerauteur.
‘Koningin van het woud’ is een van mijn favoriete verhalen in deze bundel. Het is een beklemmend verhaal over een metamorfose, dat zich afspeelt in de wereld van het Terretoria- tweeluik. Het thema van dit verhaal gaat over de relatie tussen uiterlijk en innerlijk. Sharpe speelt hier een cynisch spel mee en dat maakt het voor mij is een van de beste verhalen die hij tot nu toe geschreven heeft.
Verder doen enkele verhalen doen denken aan het werk van Jonathan Carroll, een schrijver van magisch realistische slipstream, zoals ‘De ongenode gast’. Dit verhaal is een prachtig magisch realistisch pareltje, dat naast heel spannend ook erg tragisch is. Daarnaast verwijst het op perfecte wijze naar een van de grote problemen van deze tijd, waardoor het eerder magisch realistische literatuur te noemen is, dan horror.
‘Wederkeer’ is kort verhaal en laat een van de sterke kanten van Sharpe zien, namelijk het op een originele manier tastbaar maken van hele abstracte concepten. Er zijn overeenkomsten met ‘Eden, alleen is dit lichter en toegankelijker. Voor mijn gevoel leent dit verhaal zich prima als basis voor een roman.
Het beste verhaal is naar mijn mening ‘Het meisje dat vlam kon vatten’, omdat qua verhaaltechniek en semantische betekenis van enkele motieven het laat zien wat de auteur in huis heeft. Dit meesterlijke verhaal is een raamvertelling met een twist op het einde, die de lezer niet ziet aankomen. Sharpe bewijst de stof te beheersen waar hij over schrijf door de betekenis van water (vrouwelijk) en vuur (mannelijk element) op een bijzondere manier te gebruiken.
Kortom, voor de lezers die willen kennismaken met het werk van een van de beste Nederlandstalige slipstream auteurs, is dit een ideale eerste kennismaking, omdat het laat zien wat J. Sharpe in huis heeft. #donkereherinneringen #jsharpe #uitgeverijzilverspoor

Reacties op: Donkere herinneringen: een compilatie van magisch realisme

10
Donkere herinneringen - J. Sharpe
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker