Drama Oz

Ferry76Visser 27 augustus 2023
‘Drama Oz’ van Joe Cosentino is tijdens het lezen een persoonlijk favoriet geworden uit het werk van deze auteur. Het is niet alleen een hilarische detective. Het boek gaat ook over macht, een thuis, vriendschap, dromen en een hond.
Om te beginnen is de opbouw van het verhaal creatief. Door het toevoegen van een dramatis personae krijgt het verhaal, waarin een bewerking van ‘De Tovenaar van Oz’ centraal staat iets extra’s. Het geeft de lezer het associatieve gevoel dat hij het script van de productie in handen heeft.
Mijn favoriete delen uit deze serie hebben vaak verwijzingen naar een klassieker (die vaak terugkomt in de vorm van een musicalbewerking) uit de literatuur. Zo komt het letterlijk aan bod en dan is het verhaal een spannende, komische, soms tragische en dan weer hilarische detective over Nicky en Noah op zoek naar een massamoordenaar, tijdens de repetities van een musical.
En dan komt het speurwerk voor de lezer om de hoek kijken. Verschillende thema’s uit de klassieker, komen vaak terug in het verhaal. In ‘De tovenaar van Oz’ staan thema’s als macht, vriendschap, respect en reputatie, thuis, dromen, hoop en plannen centraal. Heel creatief komen deze onderwerpen ook terug in dit boek. Cosentino laat hiermee zien dat hij niet alleen de verhalen maar ook de thematiek van de klassiekers beheerst.
Om hiervan een voorbeeld te geven wil ik kort stilstaan bij het thema macht. Dit onderwerp komt op een constructieve ( Nicky die als regisseur een goede productie wil neerzetten) en een destructieve manier (de moorden) aan bod. Met onverwachte twists en grappige wendingen ontstaat er een zalig dynamisch spanningsveld binnen het verhaal. Ook de andere thema’s hebben zo op hun eigen manier deze dynamiek, die er voor zorgt dat het moeilijk is om te stoppen met het verhaal.
En zo is ‘Drama Oz’ van Joe Cosentino een van mijn favoriete delen uit deze serie. De dynamiek tussen en binnen de thema’s zorgt ervoor dat de lezer niet kan stoppen met lezen tot het boek uit is. Deze komische en spannend detective waar de thema’s van ‘De Tovenaar van Oz’ aan bod komen is een aanwinst voor iedere boekenkast!

Meer recensies van Ferry76Visser