Sloddervos

Ferry76Visser Ferry76Visser
3 mrt 2021

Dat Dinand Woesthoff een uitstekende muzikant is was bekend. Hij blijkt nog een groot talent te hebben en dat is het schrijven van jeugdliteratuur. ‘Sloddervos’ is meer dan een geweldig verhaal over geloven in jezelf, jezelf zijn en verwondering. De gelaagdheid maakt het tot literatuur!
Het eerste ijzersterke punt van dit boek is het metafysische karakter van het verhaal. Op een toegankelijke grappige, spannende en af en toe ook ontroerende wijze, laat de auteur zien hoe schijn en werkelijkheid een bijzondere betekenis krijgen door vertrouwen en geloof. En hoe de relatie tussen denken en behoren interessante gespreksstof wordt door Rhona, die intuïtief luistert naar haar gevoel en op een geweldige manier zichzelf is en daarmee tegen de stroom van denken en behoren in gaat.
Daarnaast is de symbolische betekenis van de vos op een constructieve wijze aanwezig in het verhaal. Slimheid, een groei in het bewustzijn, het vinden van je eigen weg, al deze onderwerpen komen voor en versterken de thematiek van het boek. Het laatste is vooral op Rhona van toepassing en dat komt in het verhaal op een uiterst meeslepende, pakkende en overtuigende aan bod.
En de illustraties in ‘Sloddervos’ zijn prachtig. Soms cartoonachtig en dan weer heel verfijnd. In een kleur en met twee kleuren. Ze zijn de juiste beeldende weergave van het verhaal. Een prachtig voorbeeld daarvan is te vinden op pagina vijfenvijftig. In mijn ervaring is dit de illustratie die het hele boek samenvat.
En de thematiek van het verhaal is prachtig. In mijn ervaring gaat het boek over verwondering. Door de boodschap die Rhona krijgt (kijk en voel) gaat ze zich uiteindelijk steeds meer verwonderen. Alles wat ze ziet en ervaart geeft haar de mogelijkheid om zichzelf en al haar talenten ontwikkelen. Tijdens dit proces gaat ze ook steeds meer in zichzelf geloven.
Tot slot zitten er veel leuke verwijzingen in naar verschillende mythologieën. Uit bijna alle delen vn de wereld is er wel een god of mythisch wezen aanwezig. Daardoor zal het de nieuwsgierige lezer (zoals ik) inspireren om de namen van de goden op te zoeken. Dat vormt een prachtige aanvulling op het verhaal.
Kortom, vanwege de meerduidigheid in het verhaal, de thematiek (verwondering en geloof) is ‘Sloddervos’ jeugdliteratuur en een must voor de fans van fantasierijke verhalen. #sloddervos #dinandwoesthoff #dromenjager

Meer recensies van Ferry76Visser