Meesterlijke verhalen van H.P. Lovecraft

Ferry76Visser Ferry76Visser
24 mrt 2021

H.P. Lovecraft is een icoon. En zijn verhaal zijn klassiekers in het horrorgenre. Wordworth edtions heeft een groot aantal van deze griezelverhalen uitgegeven in een kwartet van verhalenbundels, waarvan ‘The Whisperer in darkness' eerste deel is. Naast horrorliteratuur bevat dit boek ook enkele verhalen die ik helemaal geweldig vind!
‘At the Mountains of Madness’ (1931) is een van mijn persoonlijk favoriete verhalen van Lovecraft. Dit verhaal werd geschreven voor het tijdschrift Weird Tales, maar verscheen uiteindelijk in het blad Astounding stories. Het verhaal gaat over geoloog William Dyer, die het verhaal vertelt over een expeditie naar Antarctica waar hij aan deelnam en geweldige, doch uiterst macabere ontdekkingen deed. De volgende redenen maken het tot mijn favoriet.
De thematiek. Op meesterlijke wijze laat ‘At the Mountains of Madness’ zien hoe geschiedenis vanuit menselijk perspectief, door nieuwe ontdekkingen compleet overhoop wordt gehaald. Het onkenbare dat kenbaar wordt is voor mij niet alleen het angstaanjagende in dit verhaal, maar ook het tijdloze, waardoor het verhaal literatuur wordt.
Daarnaast is het lugubere meesterwerk een soort sleutelverhaal, vanwege de connecties met andere verhalen van Lovecraft. Daardoor krijgt het een meerwaarde, omdat de lezer bij het lezen van het angstaanjagende ‘Haunter of the Dark’ (1935) of het gruwelijke ‘The Thing on the Doorstep’ (1933) zeker af en toe zal denken aan deze horrorklassieker.

De negen verhalen in deze bundel hebben naast de Lovecraftiaanse thematiek (angst voor het onbekende en onkenbare, ontdekking van verschrikkelijke waarheden, de plaats van de mens in het universum) ook allemaal een geheel eigen angstaanjagende sfeer die onovertroffen is.
En daarbij komt de vaak tragische ontwikkeling van zijn personages, zoals Danforth in ‘At the Mountains of Madness’. Dit in combinatie met de duistere metafysische onderwerpen, aken de verhalen extra gruwelijk.
Kortom, ‘The Whisperer of the Dark’ is een aanrader voor degenen die graag willen kennismaken met het werk van Lovecraft en voor de lezers die van ijzersterke metafysische scifi/horror houden. #thewhispererindarkness #hplovecraft #wordswortheditions

Meer recensies van Ferry76Visser