Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Zwanenzang

Ferry76Visser 09 mei 2024
‘Zwanenzang’ is in de eerste plaats een geweldige verhalenbundel: toegankelijk, meeslepend en fantasierijk. Daarnaast laat de bundel een ijzersterke ontwikkeling zien van het schrijverschap en de vorming van een eigen thematiek.
Om te beginnen zijn er voor mijn gevoel twee auteurs die gerelateerd zijn aan het werk van Kelly van der Laan, namelijk Johan Klein Haneveld en Hanna Bervoets. Daardoor zijn haar romans en verhalen een verbindende factor tussen de science fiction/fantasy en literatuur.
Bij het lezen van deze bundel moest ik af en toe denken aan verhalen van Johan Klein Haneveld. Zo heeft ‘116 Lumen’ een interessante tegenhanger in ‘Symbiose’ (1). Er zijn raakvlakken tussen de verhalen zoals de mens tegenover vijandige flora/fauna. Het meest boeiende zijn de verschillen, want waar Klein Haneveld de vervreemding van de mens ten opzichte van de natuur laat zien, laat Van der Laan de kracht zien van houden van iemand. Is een vergelijkend onderzoek naar de overeenkomsten en verschillen tussen het werk van beide auteurs proefschrift waardig? Mijn antwoord is een volmondig: JA!
Datzelfde geldt voor Hanna Bervoets. Het titelverhaal van dit boek raakte voor mij de thematiek van de roman ‘Efter’(2). In ‘Zwanenzang’ en ‘Efter’ staat liefde centraal en de verhalen die we onszelf en elkaar vertellen om met onszelf en elkaar te kunnen leven. Het verschil in de benadering van liefde is geweldig. In het boek van Hanna Bervoets is liefde een ziekte en bestaat er een medicijn tegen. Liefde wordt gezien als iets vervreemdend. Kelly van der Laan laat zien dat liefde iets is dat verbind. Het is een uniek gevoel dat hoort bij het menszijn.
In deze elf verhalen wordt het spanningsveld tussen wetenschap, realiteit en technologie aan de ene kant en mysterie, het onbekende en magische aan de andere kant verkend. Hierbij staat vervreemding van het unieke van het mens zijn centraal. Zoals ik de verhalen heb gelezen is het unieke van de mens volgens de auteur het kunnen voelen en ervaren van emoties. Dat komt heel divers en overtuigend in deze verhalenbundel aan bod.
Daarnaast zit er een grimmige toon in een aantal verhalen. Deze laten heel sterk zien hoe iemand gereduceerd kan worden tot een ding (arbeidsproductiviteit, waanzin of data). Ontdaan van de gevoelens die het mens zijn mooi maken, laten enkele personages zien hoe verontrustend het is om ding te zijn.
Ook laten de verhalen zien dat Kelly van der Laan een schrijver is die meerdere genres beheerst. Van high fantasy tot science fiction laat ze zien dat haar verhalen van hoge kwaliteit zijn met uitzondering van ‘Zwanenzang’, want dat is een meesterwerk! Het is een perfecte allegorie, die laat zien wat er gebeurt als iemand sterft en slechts de data met betrekking tot die persoon er nog zijn. Tijdloos, meerduidig, toegankelijk, meeslepend, fantasierijk, kortom speculatieve literatuur op zijn best.
Een favoriet in dit boek is ‘Geen weerstand’. Dat komt in de eerste plaats omdat ik een enorme fan ben van spookverhalen. Het intrigerende is dat er een connectie is met de yurei uit de Japanse mythologie. De ironie in het verhaal heeft een heerlijk creepy ondertoontje, waar ik enorm van genoten heb!
En zo wordt ‘Zwanenzang’ een geweldig boek. De bewijst de veelzijdigheid van een van de beste auteurs in het fantastische genre. De verhalen zijn toegankelijk, fantasierijk en lezen als een trein. Ze hebben af en toe een grimmige toon die de verbindende thematiek van de verhalen versterkt.

(1) Klein Haneveld, J. (2020) Ruisreizigers: verontrustende verhalen. Hoorn: Godijn Publishing
(2) Bervoets, H. (2014) Efter. Amsterdam: Atlas Contact

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ferry76Visser

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.