Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

mooi en onthullend

Filip C. 26 november 2023
De perfecte dochter, geschreven door Anne Neijzen vertelt het verhaal van Merel, een bekwaam arts die, nadat ze gestoord werd tijdens een operatie voor een dringend telefoontje van haar vader een beroepsfout maakt. Het ziekenhuis besluit haar voorlopig te schorsen nadat de patiënt klacht ingediend heeft. De verontwaardiging bij Merel zit zo hoog dat ze van het ene moment op het andere beslist haar baan dan maar op te geven en te verhuizen naar Zwitserland. De familie heeft daar een buitenverblijf en wat rust om haar toekomst te overdenken zal haar goed doen. De verhuis is niet helemaal naar de zin van vader, maar Merel zet door en begrijpt al vlug waarom vader niet gediend was met haar plannen. Het vakantiehuis is ingenomen door Viola, de stiefzus waarvan Merel altijd een vermoeden had maar nooit met zekerheid wist dat ze bestond. De confrontatie is hard, maar geleidelijk aan komt Merel achter de waarheid.
Anne Neijzen brengt het verhaal op een zeer emotionele en begrijpbare manier. Waar Merel altijd alles gedaan heeft om “de perfecte dochter” te zijn, komt ze tot de vaststelling dat er meer in het leven gespeeld heeft en dat het gezellige gezinnetje meer een schijnvertoning was. Het begrip voor haar moeder wordt enkel versterkt door de nieuwe ontdekkingen. Ze kan zaken uit het verleden veel beter kaderen, nu ze de waarheid hoort en ziet. Door het beschrijvend en beeldend taalgebruik van de auteur, lijkt het alsof ze mee stapt naast Merel en alles met haar meebeleeft. Je voelt wat Merel en Viola voelen doorheen de woorden. De gevoelens van de beide zijn in eerste instantie heel tegenstrijdig. Viola is opgelucht dat ze eindelijk haar oudere zus leert kennen, Merel is verbaasd en ontgoocheld door deze ontmoeting. Hoewel Merel ook wel de band voelt met Viola, is er bij haar eerst afstoting en verwerping van de gedachte dat ze een zus heeft. Langzaam aan sijpelt de info binnen en komen de zussen tot nieuwe vaststellingen waardoor ze gedwongen zijn een verbond te sluiten. Eén zeer mooi boek over teleurstelling die omgezet wordt in vriendschap en verbondenheid.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Filip C.