Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Weer spannende leesuurtjes

Filip C. 04 mei 2024
Alexander Olbrechts bracht met De Valhallamoorden een tweede deel uit in zijn reeks waarin verwijzingen zitten naar de mythologie.
Ook deze keer is het team van Rudy van de partij. Zij worden geconfronteerd met een zonderling figuur die plots opduikt op het Leuvense Ladeuzeplein. De zonderling laat zich aanspreken als Wodan en spreekt in raadselen voor het team. Toch begrijpen ze al snel dat de zonderling alleen in gesprek wil met Rudy en hem via cryptische boodschappen op weg zet naar een reeks moorden. Anderzijds heeft de dader ook de populaire journalist Sam boodschappen gestuurd. Als Sam de eerste boodschap mist, baalt hij als een stekker. Maar wanneer hij de volgende boodschappen wel opvolgt, wordt hij met gruwelijke moordtaferelen geconfronteerd. Kan de apotheose die de dader, of zijn ze met meer, in gedachten heeft, voorkomen worden?
Alexander Olbrechts heeft zich ook deze keer uitgeleefd en neemt zijn lezers mee in een meesterlijke thriller. De constructie van het verhaal lijkt op het eerste zicht vreemd en verwarrend, maar gaandeweg wordt duidelijk dat de auteur een geniale plot bedacht heeft. Leesplezier van begin tot einde. En uiteindelijk krijg je als lezer ook nog een stukje oude geschiedenis mee, deze keer heeft de auteur het gezocht bij de Germaanse mythologie. Ook deze keer heeft Alexander zijn personages mooi getypeerd. En zelfs als je het eerste deel, De Heraklesmoorden, niet gelezen hebt, kan je de verschillende leden van het politieteam en hun voorgeschiedenis voldoende volgen. De personages zijn mensen van vlees en bloed met hun eigen kleine onhebbelijkheden en hun positieve drive om de situatie op te lossen. Geen ver van mijn bed show, maar realistisch en binnen een mooi kader.
Het blijft me wel steeds verwonderen dat auteurs van thrillers toch elke keer weer nieuwe situaties weten bedenken. De genialiteit van de plot is deze keer weer uitzonderlijk groot. Ondanks dat je een heleboel tips krijgt van de auteur blijf je tot het einde zoeken naar de ware reden van de gebeurtenissen. Ikzelf werd meermaals op het verkeerde been gezet en was dan ook aangenaam verrast bij de ontknoping. Het wordt dus verlangend uitkijken naar het volgende deel in deze reeks!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Filip C.

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?