Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een signaal aan de wereld

Filip C. 05 mei 2024
In Gesluierde jaren vertelt Shohreh Feshtali over haar puberjaren in het Iran in de jaren ‘80 van de vorige eeuw.
Voor Shohreh, is het leven in Iran niet eenvoudig. Ze is de oudste dochter van een echtpaar dat een zeker aanzien heeft in de stad waar ze wonen en dat is vaak haar redding. Op een dag neemt haar leven echter een ernstige wending. Ze moet alles achterlaten en verhuist met de familie naar een stad waar de leefregels nog veel strenger worden nageleefd. Een reden voor Shohreh om plots flink te rebelleren. En op haar nieuwe school vindt ze al snel een clubje vriendinnen, die haar daarbij graag een handje helpen. Wanneer ze dan ook nog stapelverliefd wordt op Riam, een rebelse jongen, brengt Shohreh zichzelf en haar familie in gevaar. Hoe deze historie afloopt, lees je best zelf.
Het verhaal van Shohreh is een regelrechte getuigenis van de onmenswaardige praktijken die het Iraanse regime toepaste na het afzetten van de sjah en het overnemen van de macht door de fanatiek fundamentalistische leiders. Het land glijdt af van bijna Westerse normen naar strenge regels die het leven voor de bevolking ondraaglijk maken. Een tijd getekend door razzia’s, mishandeling en onderdrukking. Vooral de vrouwen worden streng geviseerd, maar ook jonge mannen zijn niet veilig voor de willekeur van het regime. Het verhaal dat Shohreh vertelt is schrijnend, wraakroepend, … Hoe kan men in hemelsnaam in de naam van een God zulke barbaarse toestanden verrechtvaardigen? En het bijzondere is dat dit verhaal geen alleenstaand verhaal is. Op onze huidige wereld zijn er nog meerdere plaatsen waar deze toestanden ook nu nog dagelijkse kost zijn. Het is dan ook zeer moedig dat Shohreh deze getuigenis in een boek neergeschreven heeft. En zelfs al zou het verhaal hier en daar wat aangedikt zijn, dan nog blijft het een belangrijk signaal aan de wereld!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Filip C.

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?