Advertentie

De Sterrengever is gebaseerd op een stukje Amerikaanse geschiedenis: WPA Horseback Librarian Project.
De titel van het boek is herleid van het gedicht van Amy Lowell: The giver of stars (tip: ook lezen, mooi gedicht).

Alice (Engeland) ontmoet Bennett die met zijn vader op zakenreis is. Als Bennett haar vraagt om als zijn vrouw mee naar zijn vaderland Amerika, Kentucky te gaan, zegt ze ja om op deze manier aan de onderdrukking van haar ouders te ontsnappen. Het huwelijk brengt haar echter niet wat ze ervan verwacht, de Bennett in Amerika is een andere Bennett dan in Engeland. Haar inwonende schoonvader gedraagt zich ten opzichte van Alice als een tiran en Bennett komt niet in opstand tegen zijn vader. Om een stukje vrijheid te bemachtigen meldt Alice zich aan bij de plaatselijke bibliotheek. Het doel van deze bibliotheek is om, te paard, zeer afgelegen huizen te bezoeken om de bewoners van boeken te voorzien. Door de armoede en het zeer uitgestrekte gebied is de laaggeletterdheid erg hoog.
Al snel ontstaat er tussen de vijf bibliothecaressen een hechte vriendschap en vormen ze een krachtig team; hoe belangrijk dit is blijkt als ze zich door zeer ingrijpende gebeurtenissen heen moeten worstelen.

In de loop van het verhaal komen er meerdere maatschappelijke problemen in beeld: onderdrukking (mannen/vrouwen, werkgevers/werknemers, rijk/arm), gebrek aan onderwijs, huiselijk geweld en racisme:
Sophia ging achterin zitten, bij de andere kleurlingen. Het voelde verkeerd dat ze niet bij hen (lees: blanke vriendinnen) zat: nog meer bewijs van hoezeer de wereld uit het lood was. (pagina 361).

Ik heb genoten van dit boek maar hoe kan het ook anders: een boek waarin boeken een hoofdrol spelen!

Reacties op: Een boek waarin boeken een hoofdrol spelen.....

66
De sterrengever - Jojo Moyes
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 20,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker