DADENDRANG

Frits 09 augustus 2025

Dat is lang geleden: een tsarina aan de macht. Zeker, maar in dit geval hoeven we niet naar Rusland. We gaan naar Bergen (N.-H.), waar er óók één heeft gewoond en, zo zou je kunnen zeggen, ‘geregeerd’. Ze was niet Russisch maar van Duitse afkomst.
In De Tsarina van Bergen van René van der Heijden wordt het haarfijn uit de doeken gedaan. Het is fascinerend te lezen hoe een Duitse gouvernante later trouwde met Jacob van Reenen, en hoe deze Marie Völter uitgroeide tot gebiedsregisseur en grondlegger van Bergen aan Zee.
De familie Van Reenen had in 1851 met oud geld 1.500 hectare grond in de gemeente Bergen gekocht, waarmee zij zich een comfortabele uitgangspositie verschafte voor de ontwikkelingen die Marie bedacht, in gang zette en wist te voltooien. Manlief Jacob was burgemeester van Bergen, wat de goedkeuring van haar plannen ongetwijfeld heeft vergemakkelijkt.
Aan die dadendrang danken we het bestaan van de badplaats Bergen aan Zee, inclusief het charmante Vredeskerkje. In 1918 kreeg de badplaats zelfs een aansluiting op het spoorwegnet, maar de stoomtram ‘Bello’ blies in 1956 helaas zijn laatste stoom uit.
Wat resteert, is een levendige badplaats, een villa- en kunstenaarsdorp, én een boek dat leest als een trein voor iedereen die weet waar Bergen aan Zee ligt en geïnteresseerd is in de regionale geschiedenis. Regionaal? Nee, Marie dacht groot: nationaal én internationaal. Een mooi boek over een bijzondere ‘tsarina’.

Meer recensies van Frits