Ultreia
Ik heb Henk-Jan ontmoet tijdens het MH book event. We kwamen aan de praat over de website van auteurs die zelf boek uitgeven. En ik vroeg hem of hij zelf ook een boek heeft geschreven en stralend vertelde hij over “een pad naar binnen en zijn pelgrimstocht op de S:t Olavsleden.
Het raakte me hoe Henk-Jan vertelde over zijn grote wandelavontuur en besloot zijn boek te kopen. Willeke mijn vrouw las het direct en genoot van het verhaal. Ik zelf besloot het te lezen op het moment van de vakantie in Zweden. Nu dus.
Het boek is zeer informatief (lengte van de route, schema en de websites met meer info). Het boek is zoveel meer. Ik beleefde het grote wandelavontuur, ultreia. Het boek beschrijft de voorbereidingen, de etappes van de route en de reflectie op de tocht.
De fysieke uitdagingen, blaren, vermoeidheid en goed schoeisel waren voelbaar. De mentale uitdaging waren er ook, willen opgeven, bij je doelen blijven of meegaan met de flow, alleen zijn of samen, emoties toelaten of wegstoppen. Tranen prikten met regelmaat in mijn ogen tijdens het lezen. En de spirituele uitdaging, kan een nuchtere man ook die kant van de tocht toelaten? In het hier en nu leven en beleven? Een geluksgevoel bekroop me dat Henk-Jan schrijft dat de route je geeft wat je nodig hebt!
Wat heb ik genoten van deze diverse kanten van deze pelgrimstocht. En zeker ook van de beschrijvingen over de route met divers landschap, de hartelijkheid van de mensen op de route en hoe Henk-Jan genoot van de maaltijden en de onderkomsten. Lees het vooral zelf om de transformatie te voelen die hij als persoon meemaakte.
Een heel fijn boek om te hebben gelezen en wie weet dat dit ooit nog voor mij is weggelegd. In ieder geval niet in een hangmat slapen onderweg.