Aangrijpend en liefdevol verhaal van veerman Nils

GerjoSchepers 12 juni 2025
Een tijd geleden kocht ik het boek om de mooie kaft en de aansprekende flaptekst. En omdat ik van Scandinavische verhalen hou.

En wat een prachtig leesavontuur heb ik mogen leven. De laatste dag van Nils Vik. Een beschrijving van zijn leven op de laatste vaart met zijn veerboot.

Hoe leerde hij zijn vrouw kennen, hoe hij vader werd en was van zijn twee dochters. De mensen die aan boord van zijn boot waren, van inwoners rondom de fjord tot aan filmsterren en ministers.

“Hij voelt zich gewichtsloos op zo’n avond waarop niets hem kan raken of deren, zo’n avond waarop alles baadt in een zomerlicht dat langzaam achter de bergen verdwijnt.”

De liefde voor de fjord wordt zo indrukwekkend mooi beschreven net als de manier waarop Nils zijn laatste dag beleeft samen met de mensen die al zijn gegaan en met wie hij nog een laatste goed gesprek heeft.

Meer recensies van GerjoSchepers