Een grappig boeiend spannend en leerzaam leesavontuur

GerjoSchepers 04 augustus 2025
Dan zie je opeens een aankondiging voor een blogtour van Elke. Een boek met een trol in de hoofdrol. Met de toen aankomende reis naar Zweden en Noorwegen een mooie combinatie van reis- en leesavontuur.

En wat heb ik enorm genoten van het boek. Drolgar de onbevreesde wordt na het doden van een fae kind gestraft: zijn trollenziel wordt in een menselijk lichaam naar de mensenwereld verbannen.

En dan weet Elke me met humor, spanning, gevoelige snaren en plot twists te boeien en te laten genieten. Want hoe ga je als trol om met de gewoonten en het gedrag van mensen? Werken ze met magische stenen? Waarom snijden ze hun eten in kleine stukken? Waarom is overal geld voor nodig?

Elke houdt met de humor bovendien een mooie spiegel voor: heeft die trol niet een beetje gelijk met hoe hij naar ons gedrag als mens kijkt?

De spanning wordt goed opgebouwd want in de zoektocht om terug te willen keren naar de trollenwereld, krijgt Drolgar te maken met mensen die hem dwars zitten en uit de weg willen ruimen. En de gevoelige snaar wordt geraakt doordat Drolgar menselijke trekjes krijgt, gevoelens ontwikkelt die hij niet kent waaronder angst en liefde.

Enkele zinnen uit het boek die ik gaandeweg noteerde:

“Mijn naam ontkennen zou zijn alsof een eenhoorn beweert niet magisch te zijn”

“Mensen misten zoveel magie, gewoon door al hun gelimiteerde denken. Net door dat gelimiteerde denken, maakten ze zichzelf minder machtig en werden ze hulpeloos. Of zo gedroegen ze zich alleszins.”

Dank Elke voor jouw beeldende schrijfstijl waardoor ik me dagen in een andere wereld waande. En wat super fijn dat ik mee mocht doen aan de blogtour.

En o ja, de foto van de trol maakte ik in een mooi bos in Zweden dit jaar.

Meer recensies van GerjoSchepers