Advertentie

Heerlijk om je in het verhaal onder te laten dompelen. Kristel Heitzmann neemt je bij de hand en laat je door haar ogen, pardon door de ogen van haar hoofdpersonen de prachtige natuur in haar omgeving beleven.

In Bruid van de bergen ga je te paard de bergen in, maak je een kennis met wat flora en fauna leven direct in de buurt van het huis van Desi Brennan. Ze weet Desi op een heel mooie manier midden in de toenmalige samenleving van Colorado City te plaatsen. Het is een tijd waarin de transitie van de aristocratie en de burgerij plaats vindt. Het is slikken voor de voormalige rijken om te merken dat ze een andere manier moeten vinden om in de samenleving die ontstaat te passen. Verder legt ze op een heel respectvolle manier de vinger op de zere plek als het gaat om de plaats die de indianen, in dit geval de Jicarilla Apache, overhouden om te kunnen leven.

De Jicarilla leven in de bergen van Zuid Colorado tot in het noorden van New Mexico. Het is een volk dat leeft van de jacht, maar ook van de landbouw en meer en meer op een vaste plaats zijn gaan wonen daardoor. Ze waren over het algemeen vredelievend. Zijn echter verdreven van de gronden van hun voorvaders door andere stammen, Comanche bijvoorbeeld. Maar ook door de expansie van de Verenigde Staten van Amerika (bron: Wikipedia).

Desi wordt neergezet als een heel wijze jonge vrouw. Een sterke vrouw ook. Ze maakt een aantal heel nare gebeurtenissen mee, maar blijft moedig en vastberaden. Dit verhaal laat zien hoe hard het leven in die tijd, 1870, was in een stad in aanbouw. Ook wordt de aanleg van het spoorwegnet en de daarbij behorende politieke agenda aangestipt.

Ook op het sociale vlak laat ze zien dat het in die tijd moeilijk was, bijvoorbeeld als je wees werd. Of als je, net als Desi, vooruitstrevend was. Vrouwenemancipatie was nog niet helemaal uitgevonden, maar er kwamen wel meer vrouwen die hun hoofd mochten gebruiken en niet alleen maar in specifieke vrouwen banen zoals leerkracht.

Al met al een prettig leesbaar boek met een aantal historisch belangrijke aspecten erin verwerkt.

Reacties op: Sterke vrouw omringd door ruige natuur

12
Bruid van de bergen - Kristen Heitzmann
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 23,99
E-book prijsvergelijker