Een goede coming-of-age roman
De Tussenzus, de debuutroman van Vincent Kortmann, leest bijzonder vlot. Ik nam het boek twee dagen geleden op en las het werkelijk in een ruk uit.
Tommy Boezerman is een tiener die nog niet duidelijk weet wat hij wil. Hij stopt met school van zodra hij achttien is, en begint met een 'tussenjaar'. Dat ene tussenjaar loopt al snel over in een tweede. Deze tussenjaren geven hem voldoende tijd om na te denken over wat er allemaal met hem gebeurde als kind en jongvolwassene. Hoe kwam hij, de zoon van een parlementariƫr, terecht in een groot huis met enkel een soort van stiefzus die niet eens zijn stiefzus is? Cleo is de dochter van een ex-vrouw van de vader van Tommy. Toen hun relatie stukliep, bleef Cleo samen met Tommy in het huis van de parlementariƫr wonen. De zoon van de BN'er reflecteert over de dood van zijn moeder, over de verscheidene affaires van zijn vader met au-pairs, over wat hij wil bereiken in het leven, over...
Daarnaast vraagt zijn oud-lerares Nederlands hem mee een stuk te schrijven. Dit stuk werkt voor Tommy als het ware als een eye-opener. Hij kan al zijn opgekropte gevoelens en frustraties eindelijk loslaten in geschreven tekst. Hij beweert dat de tekst niet autobiografisch is, maar iedereen die Tommy wat kent, ziet al snel de gelijkenissen tussen Tommy's leven en het toneelstuk.
Kortmann schrijft met het krachtige verhaal van Tommy een goede coming-of-age roman. De auteur schrijft erg humoristisch, sarcastisch en weet op welke momenten een sterke portie drama erin te schrijven. De zinnen worden vrij luchtig, zonder al te veel beschrijvingen geschreven. Dit zorgt ervoor dat je het verhaal heel vlot kan lezen. Toch zou je wel eens wat kunnen missen als je dit boek diagonaal zou lezen. De auteur laat ruimte voor eigen interpretatie en eigen denkwerk. Dit is dan ook iets wat me erg aansprak in dit boek.
Naast een krachtig verhaal en een leuke dosis humor en cynisme, weet Kortmann ook spanning op te bouwen. Je begint een idee te krijgen van hoe het einde eruit zou zien naarmate het verhaal vordert, maar toch kon de auteur me volledig verrassen met het einde. Dit is nog een groot pluspunt voor dit boek.
Ik kijk alvast uit naar het volgende werk van Vincent Kortmann.
Hartelijk dank aan De Club van Echte Lezers voor het sturen van dit recensie-exemplaar.
Ik kijk alvast uit naar het volgende werk van Vincent Kortmann.