Advertentie
    Harriet VIP Club

Het is in het voorjaar van 2017 als NRC Handelsblad journalist Thomas Rueb (1986) een tip krijgt van een collega voor een aantal artikelen in de krant: de vader van Laura H, het meisje dat is teruggekeerd uit het kalifaat, wil graag zijn verhaal kwijt. Dit is het begin van vele gespreken die Rueb heeft met Eugène H. Er verschijnen een aantal artikelen in de krant, maar al snel is Rueb ervan overtuigd dat er veel meer te vertellen valt. Hij doet grondig onderzoek, spreekt vele mensen rondom Laura en haar vader en komt uiteindelijk ook met Laura H zelf in contact om haar verhaal te horen.
Dit alles leidt uiteindelijk tot de verschijning van het boek Laura H in november 2018.

Hoewel het boek een verslag is van alle journalistieke research die de schrijver heeft verricht, lukt het Rueb om de je te laten vergeten dat je non-fictie leest. De korte stukken proces-verbaal, de verhoorverslagen en de app berichten, die af en toe het lopende verhaal onderbreken, herinneren je eraan dat het daadwerkelijk non-fictie is. Echter het verhaal wat Laura H en haar vader vertellen leest als een spannende thriller waar je moeilijk los van kunt komen. Het geeft inzicht hoe een gewoon meisje uit Zoetermeer, een kalifaatmeisje kan worden. Wat het betekent om te leven in het kalifaat, want het is met name dat deel in het boek wat enorme indruk maakt. De angst, armoede en het huiselijke geweld spreken tot de verbeelding.

“Laura is kapot. Stuk. Ze moet opnieuw worden gekalibreerd, een horloge dat te traag tikt en steeds iets verder achterloopt. Soms barst Ibrahim tijdens het slaan in keihard lachen uit. Dan springt hij op en neer als een kind, klapt in zijn handen, kraaiend van een duister plezier. Hij giechelt met een snijdend hoe piepstem die hij anders nooit gebruikt. Dan plast Laura soms in haar broek van angst.”

De afloop van het verhaal is bekend, echter de beschrijving van de vlucht van Laura H is zo geschreven dat je door blijft lezen om er zeker van te zijn dat de vlucht inderdaad goed afloopt.
Rueb is echter wel journalist en blijft dus vragen stellen over wat nu de waarheid is. Alle antwoorden krijg je als lezer echter niet, wel een indrukwekkend boek dat je in verbijstering achterlaat.

Reacties op: Indrukwekkend en spannend debuut

345
Laura H. - Thomas Rueb
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 26,99 Bestel het e-book € 14,99
E-book prijsvergelijker