Lief contemporary young adult verhaal!
“Als het echt wordt” is een schattig contemporary young adult verhaal over je durven openstellen en je plekje vinden in de wereld, geschreven door Ann Liang. In het verhaal volg je Eliza Lin, een slim maar onzeker zeventienjarig meisje. Door het werk van haar moeder verhuizen ze heel erg vaak en daardoor heeft ze moeite ergens te aarden. In haar hoofd is ze altijd bezig met het feit dat ze uiteindelijk weer vertrekt, waardoor ze zich liever niet wil binden aan mensen om zo teleurstellingen te voorkomen. Wanneer ze een essay schrijft over de ontmoeting met de liefde van haar leven, gaat het verhaal viraal. Alleen een klein detail: alles is verzonnen.
Eliza heeft nog nooit een relatie gehad en is zelfs nog nooit verliefd geweest. Dan bedenkt ze een plan om haar geheim te bewaren en sluit ze een deal met Caz Song, een bekende acteur die bij haar in de klas zit. Hij speelt haar vriendje en in ruil daarvoor helpt Eliza hem met het schrijven van zijn essay voor het aanmelden bij universiteiten. Eliza en Caz kunnen het goed met elkaar vinden, waardoor de scheidslijn tussen nep en echt begint te vervagen. Alleen heeft Eliza een behoorlijk vlucht mechanisme opgebouwd en heeft ze door alle verhuizingen en teleurstelling in vriendschappen (die na verloop van tijd toch stuk lopen) een behoorlijke muur opgetrokken. Zal iemand door deze muur heen kunnen breken?
De schrijfstijl van Ann Ling is vermakelijk, levendig, pakkend, romantisch en lief. Het gaat in op de problemen en onzekerheden waar Eliza en ook Caz mee worstelen en er zit een klein beetje drama in. De fake dating trope is er eentje waar veel lezers gek op zijn. Alle elementen waren aanwezig, net als de chemie, maar de vonken spatten niet van de pagina’s af. Een verhaal hoeft absoluut niet spicy te zijn om toch de passie door het verhaal heel te voelen. Die spanning was te weinig aanwezig, zeker gezien de leeftijd van de hoofdpersonages. Alsnog heb ik mij kostelijk vermaakt met dit lieve verhaal en heb ik erg meegeleefd met Eliza en Caz. De bij-personages waren allemaal op hun plek in het verhaal en voegde zeker een extra laagje toe aan het geheel. Lees je graag young adult verhalen, die vooral heel liefelijk zijn, dan is dit absoluut je boek!