Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Dit verhaal is een unieke en bijzondere beleving!

HeavenLeighBooks 06 november 2023
Johannes, een bijzondere hond, woont in een groot park aan zee. Hij is de Ogen – hij ziet alles wat er in het park gebeurt en vertelt dat aan de Oudsten, de drie Bizons. Zijn vrienden – een zeemeeuw, een wasbeer, een eekhoorn en een pelikaan – helpen hem; zij zijn de Hulp-Ogen. Samen houden ze de mensen en de dieren in het park in de gaten, ze waarschuwen elkaar bij gevaar en ze zorgen ervoor dat iedereen in vrede samen kan leven. Maar er zijn veranderingen op komst. Er komen steeds meer mensen in het park, ook gevaarlijke. En er komen geiten – een hele boot vol. Zij vertellen Johannes iets waardoor alles anders wordt...

“de ogen en het onmogelijke” is een meeslepend avontuur over een hond die per ongeluk een held wordt. Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van hond Johannes, hij is ondernemend, nieuwsgierig, trouw en slim. Hij is de ogen in het park waar hij al vanaf puppy zijn gewoond heeft. Hij is vrij en kan doen en laten wat hij wil en dat vindt hij heerlijk. Je leest gedurende het verhaal wat hij denkt en voelt en dat is soms echt ontzettend grappig en vermakelijk. Je waant je naast Johannes tijdens het lezen en beleeft samen met hem en de andere dieren dit avontuur. De andere dieren voegen ook stuk voor stuk iets toe aan het verhaal, allemaal op hun geheel eigen manier. Het is een behoorlijk bond gezelschap, zo is er een grote meeuw, een pelikaan, een eekhoorn, een wasbeer, schildpadden, bizons enz. Allemaal hebben ze respect voor elkaar en staan ze voor elkaar klaar en helpen ze waar dit mogelijk is.

De schrijfstijl van Dave Eggers is uniek, avontuurlijk, meeslepend, luchtig, vlot en hartverwarmend. Het is soms zelfs een beetje poëtisch. Naast de tekst staan er in dit boek ook prachtige illustraties. De illustraties zijn allemaal bestaande klassieke landschappen van schilders die allang niet meer onder ons zijn. Achter in het boek staat een lijst met de originele kunstwerken en de bijbehorende makers, die gebruikt zijn in dit boek. Shawn Harris, heeft in elk landschap Johannes toegevoegd, zonder verder iets te veranderen aan de landschappen. Door deze illustraties is dit boek echt een beleving geworden. Je ziet alles zo levendig voor je ogen tot leven komen. Mooi ook dat Johannes zijn dappere daad zoveel teweeg brengt en juist geiten hem vertellen dat er nog zoveel meer is in de wereld, waardoor hij zijn avontuur wil vergroten, ondanks dat het hem ook ergens wel bang maakt. “De ogen en het onmogelijke” is een unieke en originele beleving van een verhaal. Het laat de lezer zien hoe mooi de wereld is. Absoluut een aanrader voor kinderen vanaf ongeveer een jaar of tien, maar ook zeker voor volwassenen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van HeavenLeighBooks

Gesponsord

Als lezer word je uitgenodigd mee te denken en krijg je voldoende hints en vermoedens toegespeeld en toch sta je continu op het verkeerde been.

Doe mee aan de Hebban Boek van de Maand Challenge en lees mee met de Hebban Crew. 16 verrassende boeken in 16 maanden!