Waardevol boek!
Op de achterflap van “Stop met pleasen” staan drie zinnen:
- Denk eens aan jezelf (en niet altijd aan die ander)
- Vaker voor jezelf kiezen, zonder je schuldig te voelen.
- Als je steeds voor andere zorgt en het altijd goed wilt doen, hoe kom je dan nog aan jezelf toe?
Met deze drie zinnen wist dit boek mijn aandacht direct trekken. Ik herken mezelf hier namelijk enorm in en waarschijnlijk met mij ook een hoop andere mensen. Ben jij iemand die altijd direct klaar staat voor andere? Familie, vrienden, werk enz.? Kleine dingen, grote dingen, vragen, dingen die soms best een andere keer kunnen? Dan zou dit boek jou weleens inzichten kunnen geven. Je hebt namelijk door andere altijd op de eerste plek te zetten, ze geleerd dat jij steeds als laatste aan de beurt bent.
Je bedenkt je vaak: Ik zou best weleens wat vaker voor mezelf willen kiezen, maar er zijn nu eenmaal ook altijd veel verzoeken en verplichtingen om na te komen. Toch loop je dan een keer vast, want je bent nooit klaar met klaarstaan voor andere. Is het ene gedaan, komt het volgende alweer om de hoek kijken. Ergens weet je dat je dit doet, dat je vaker voor jezelf zou moet kiezen, maar dit ook daadwerkelijk in de praktijk uitvoeren is nog niet zo gemakkelijk. Dit boek geeft je inzichten, tips & tricks, informatie en heel veel eyeopeners rondom pleasen. Tijd om je leven in te delen zoals jij dit wilt!
Er staat enorm veel informatie in dit boek, maar niet op een saai en langdradige manier. Er staan verschillende voorbeelden in, handige handvatten waar je echt iets aan hebt en van leert. Je hoeft niet alles te veranderen, maar soms helpen kleine stapjes al om meer vrijheid te creëren. “Geven omdat het moet heeft geen betekenis”, dingen moeten geeft veel mensen de kriebels en daarnaast geeft het ook weerstand, want moeten maakt dingen minder leuk. Iets moeten werkt averechts, maar toch doe je het vaak wel. Maar komen de dingen die je dan doet voort uit liefde? Over punten zoals deze laat dit boek je nadenken. Ergens is het confronterend, maar erbij stil staan brengt ook mooie inzichten en wie weet doe je veel dingen nadat je dit boek gelezen hebt wel anders. Iedereen pakt misschien iets anders op uit dit boek, punten die voor jou verbetering nodig hebben of belangrijk zijn. Niet alles is van toepassing op iedereen. Maar er staan absoluut veel dingen in waar je iets van op zal steken.
De schrijfstijl van Andrea Mathews is interessant, leerzaam, duidelijk, informatief en ergens ook wel intrigerend. Het lijkt allemaal zo makkelijk en zo simpel om los te laten. Dat is het natuurlijk niet. Zeker niet als het een deel in van hoe je in elkaar steekt. Juist daarom vond ik het heel waardevol om te lezen. Het heeft mij zeker op bepaalde momenten iets geleerd en ik vond heel veel herkenning. Geheel stoppen met pleasen zal nooit lukken, maar ik vind ook niet dat dat moet. “Stop met pleasen” is zeker een boek dat ik er af en toe nog eens bij zou pakken. Meer bewust zijn van wat je doet, aan de slag gaan met jezelf, meer en duidelijke grenzen voor jezelf stellen is naar mijn mening altijd goed. Van proberen kun je in elk geval leren!