De Kraamhulp
De Kraamhulp is een thriller geschreven door Esther Verhoef. Dit boek is uitgeven in 2014 door Anthos. De Kraamhulp heeft in 2014 twee prijzen gewonnen, De Gouden Strop en de NS Publieksprijs. Ik heb dit boek binnen vijf dagen uitgelezen. Het is een perfect boek als je, net als ik, houd van, spanning, detective en familieproblemen.
Het is natuurlijk een spannend boek omdat het genre thriller is. Het boek is verteld vanuit de ik-persoon met meervoudig perspectief, dus de ik-persoon wisselt steeds. Op een gegeven moment in het boek hoor je de kraamhulp, Hennequin Smith, heel eng nadenken over dingen die ze het babytje, Indy, zou willen aandoen. Ook is het detective element een groot thema in dit boek doordat er vanuit het perspectief van een politieagent, Miriam de Moor, is geschreven. Miriam ontmaskert langzaam wie Hennequin eigenlijk is. Familieproblemen vind ik ook leuk om over te lezen aangezien het zo in het echt kan gebeuren. Didi en Oscar zijn de ouders van Indy. Indy was niet gepland. Voordat Indy er was gingen Oscar en Didi vaak samen uit. Oscar mist die tijden. En laat dat ook sterk merken.
Het boek gaat over de eerste twee weken van de geboorte van Indy. Miriam de Moor, de ex-schoonzus van Hennequin Smith, vertrouwt Hennequin niet omdat ze niet gelooft dat haar broer zomaar van de trap is gevallen. Hennequin doet alsof ze een kraamhulp is. Ze zoekt informatie op van het internet en past dat toe op het kersverse gezin; Oscar, Didi en Indy. Hennequin was vroeger Didi’s stiefzusje. Didi herkent Hennequin niet omdat ze vermomd is en ze eigenlijk Catharina Kramer heet. Hennequin heeft het zusje van Didi vermoord, daarom is ze nu kraamhulp bij Didi om de klus af te maken, dat wil zeggen: Didi ook vermoorden. Gelukkig lukt dat niet omdat Miriam haar op tijd ontmaskert. Als advies zou ik iets meer willen weten over de jeugd van Hennequin en Didi. Maar dit boek moet je lezen als je van psychologische thrillers houdt!