Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

In een sneltreinvaart door een wereld die niet af is

Heidi van der Vloet 15 januari 2021
Leegland speelt zich af in een niet al te verre toekomst waarin half Nederland onder water staat, een virus een groot deel van de bevolking heeft uitgeroeid en de Republiek Nieuw-Nederland een totalitair bewind uitoefent in een nog droog deel van Nederland. Er wordt flink oorlog gevoerd met het zuiden, de frontlinie ligt ergens in de buurt van Limburg en ondertussen proberen de Amsterdammers vanaf de daken van hun hoogbouwflats met zeilschepen de kustlijn te plunderen.

Ik was onmiddellijk verliefd op de prachtige gestileerde cover met een ondergelopen landschap en een klein dobberend zeilbootje.

Het verhaal gaat over Senna, een soldate die onterecht beschuldigd wordt van desertie, en Julius en Eva, broer en zus, de kinderen van een belangrijke wetenschapper. Ze zoeken vanuit Amersfoort gezamenlijk naar een toevluchtsoord in Leegland, het veilige land ergens in het Noordoosten, waarvan niemand eigenlijk zeker weet of het wel echt bestaat en of je er met droge voeten kunt leven.

Het hele boek is een avontuur in sneltreinvaart; de ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en het ene spannende moment wisselt het andere af. De hoofdpersonen maken allerlei afschrikwekkende dingen mee en moeten vechten voor hun vege lijf tegen soldaten van de republiek én rebellen die ze onderweg tegen komen. Daar doorheen speelt het verhaal van het Vikingvirus: wat heeft de vader van Julius en Eva precies met dit virus te maken, hoe komt het dat Julius immuun is en waarom is er nog steeds geen vaccin voor?

De nadruk ligt in dit boek heel duidelijk op het avontuur en de reis van de 3 hoofdpersonen, en niet zo zeer op hun karakterontwikkeling of op de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. De werking van de wrede maatschappij, de manier waarop de bevolking zijn kostje scharrelt, de politiek achter de oorlog, de gevolgen van de klimaatramp, de werking van het virus, de toegang tot technologie: het blijft allemaal aan de oppervlakte. Bestaande plaatsen die beschreven worden, zijn in dit boek volledig onherkenbaar (Amersfoort, Zwolle, Kampen). Het verhaal bevat verder een aantal ongekend wrede karakters die ondoorgrondelijke drijfveren hebben.

“Suspension of disbelief”: Het aan de kant kunnen zetten van je ongeloof en méé gaan in de wereld van het boek, is voor mij een voorwaarde voor goede SF. Zonder basale kennis van hoe de wereld in elkaar zit en zonder begrip of medeleven voor de personages is het heel lastig om je in te leven in het verhaal. Dat maakt Leegland voor mij tot een boek waar ik met moeite doorheen kwam. Niet, omdat het niet vlot leest of omdat het niet avontuurlijk is. Wel, omdat ik niets van de wereld begreep en niet mee kon leven met de hoofdpersonen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Heidi van der Vloet

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.