Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Doe maar ’n schietgebedje: we gaan de planeet redden!

Andy Weir kennen we al van Mars / the Martian en Artemis. Hij heeft nu zijn derde boek gepubliceerd, en dat is met 560 bladzijdes een flinke baksteen!

De Nederlandse vertaling is van Frank van der Knoop en Xander Uitgevers brengt het op de markt. Het boek leest als een tierelier en daar zijn complimenten voor de vertaling op z’n plaats!

De ik-persoon, Ryland Grace, ontwaakt als enige overlevende op een ruimteschip met bestemming onbekend. Zijn twee mede-crewleden zijn overleden en hij is zijn complete geheugen kwijt. Langzaamaan ontdekt hij wat eigenlijk de bedoeling is van deze ruimtereis: het redden van de aarde. Oh, dus de aarde is in gevaar? Nou hups, de mouwen opgestroopt dan maar, en met positief gemoed aan de slag!

De opbouw van het boek werkt verrassend goed. Stukje bij beetje wordt de lezer meegenomen in het verhaal. Grace vindt langzaamaan brokjes van zijn geheugen terug, die als chronologische flashbacks verweven zijn met de hoofd-tijdlijn die zich in de ruimte afspeelt. Hij ontdekte ooit hoe het komt dat onze zon steeds minder energie uitstraalt, wordt ingelijfd in de missie om te achterhalen hoe dit proces gestopt kan worden, en belandt dan ook nog op het ruimteschip wat de missie uit moet gaan voeren.

Tijdens de ruimtemissie moet Grace, behalve zijn geheugen terugvinden, ook allerlei natuurkundige problemen oplossen. Dat gaat hem prima af, en ondertussen legt hij ook nog aan de lezer uit wat hij eigenlijk aan het doen is. Omdat het hele verhaal in het ik-perspectief geschreven is, doet dat niet heel erg kunstmatig aan. Je leeft mee met zijn gedachten.

Qua karakterontwikkeling is er in het boek niet veel te beleven. Grace is een stabiele nerd die rustig naar een oplossing toewerkt. Je krijgt wel wat inzicht in zijn emoties: hij is verdrietig om de dood van zijn mede-crewleden maar kan die gevoelens zelf niet nader duiden dan ‘Ik moest opeens huilen’. Ook de emoties van de andere personen in het verhaal blijven erg oppervlakkig. Maar het avontuur in het boek is zo aanstekelijk dat diepe emotionele beslommeringen niet nodig zijn om het boek interessant te houden.

*** !!Spoilers!!***

Als het over geloofwaardigheid van het verhaal gaat, zit het met de natuurkunde en de ruimtevaart wel goed. Wat minder geloofwaardig is, is de snelheid waarmee Grace leert communiceren met Rocky, zijn buitenaardse lotgenoot. Communiceren met ‘de ander’ is al lastig als je van het ene land naar het andere reist, laat staan als het gaat om een ‘first contact’.

Al met al is dit een heerlijk boek met meer dan genoeg goeie ouwe ‘sense of wonder’ om het met plezier te verslinden. Prima leesvoer voor volwassenen maar ook voor de wat jongere SF-lezer. Je zou wensen dat je weer 15 was en dat dit het eerste SF-boek was dat je las!

Ik las dit boek voor de #HebbanBuzz

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Heidi van der Vloet

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.