Advertentie
    Inge Sparrius Hebban Recensent

De Engelse schrijfster Lynne Truss (1955) is een veelzijdig komisch schrijftalent. A Shot in the Dark, een politieroman, is het eerste deel in een serie die gebaseerd is op haar radioserie over Inspecteur Steine.

Het verhaal speelt zich af in het Brighton van de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Inspecteur Steine, die met meer geluk dan wijsheid beroemd geworden is doordat hij met zijn voltallige team ijsjes aan het eten was terwijl rivaliserende bendes elkaar een paar straten verderop volledig uitmoordden, rust al jaren op zijn lauweren. Hij maakt zichzelf wijs dat er geen georganiseerde misdaad meer bestaat in Brighton. De brave Sergeant Brunswick doet zonder veel resultaat zijn best de enkele misdaad die desondanks wordt gepleegd, op te lossen. Het team wordt onverwacht aangevuld met Constable Twitten, een overijverig en wijsneuzig agentje dat al meerdere keren in zijn prille carrière is overgeplaatst omdat hij zijn meerderen te slim af is. De moederlijke werkster Mrs. Groynes voorziet deze wetsdienaren onvermoeibaar van thee, cakes en een luisterend oor.

Op Twittens eerste werkdag komt een gevreesde theaterrecensent vanuit Londen naar Brighton om een modern toneelstuk af te kraken nog voor het zijn Londense première zal beleven. Tijdens de voorstelling wordt hij echter doodgeschoten. Dit vormt het startpunt voor een plot met veel toevallige verwikkelingen rond allerlei mogelijke en onmogelijke verdachten, allemaal uitgesproken types uit de verschillende werelden van serieus toneel, misdaadjournalistiek, variété, en het amusement rond de Brighton Pier. Denk aan gauwdiefjes, uitdagende meisjes en macho jongemannen. Natuurlijk volgen er meer slachtoffers.

Het verhaal maakt hier en daar een ingewikkelde en rommelige indruk, maar de plot en de afwikkeling komen uiteindelijk min of meer op hun pootjes terecht. Uiteindelijk gaat het hier niet zozeer om. Ook de psychologische uitwerking van de personages is zacht gezegd oppervlakkig. De grote kracht van Truss is dat zij ieder personage een heel eigen register geeft aan gedrag en vooral een heel karakteristiek taalgebruik. Het is een mix van ironie, kolderieke humor, bizarre uitvergrotingen en volgehouden kleingeestigheid die op de een of andere manier toch werkt. Annie M.G. Schmidt meets Monty Python, waar je de ouderwetse uniformen en klassieke straatbeelden van de eerste seizoenen van Endeavour Morse bij moet denken. Al wordt Truss met A Shot in the Dark soms vergeleken met Agatha Christie, de vergelijking met Ngaio Marsh met haar detectives gesitueerd in de wereld van het theater ligt meer voor de hand.

Lynne Truss verwierf vooral bekendheid met haar boek over interpunctie en grammatica Eats, Shoots & Leaves uit 2003. Zij studeerde Engels en literatuur, werkte enige tijd als literair redacteur en schreef vervolgens recensies, romans, non-fictie, voorwoorden bij diverse literaire uitgaven en een sportcolumn. Zij maakte ook diverse radioprogramma’s.

Wie houdt van de typisch Engelse humor en de nodige sfeertekening, kan in dit boek zeker veel genietbaars vinden. Met de nodige thee, koekjes en cakes erbij goed voor een paar avondjes ouderwets leesvermaak.  

Reacties op: Politieroman vol Engelse humor

2
A Shot in the Dark - Lynne Truss
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker