Een prachtige, inspirerende roman vol romantiek en levenslessen
Een hele speciale roman die je een heerlijk vakantiegevoel geeft maar ook aan het denken zet. De mensen in het verzorgingstehuis geven allemaal hetzelfde advies aan Helena: "Doe niet perse wat van je verwacht wordt, ga niet mee in de stroom van alledag, denk niet teveel na. Maar volg je hart, neem tijd voor jezelf en je geliefden". Helena krijgt een zetje door de bijzondere erfenis die Jakob haar nalaat en dan begint haar grote avontuur. De kustplaats Piran wordt levendig en beeldend beschreven waardoor ik alles voor me kon zien en me ook waande in deze mooie stad die de parel van de Adriatische zee genoemd wordt. Naast romantiek, een vleugje spiritualiteit, fijne personages en veel soorten heerlijke koffie staan ook zelfontwikkeling en zelfreflectie centraal. Sandra heeft dit op een prachtige manier verwerkt in dit mooie verhaal. De reis die Helena maakt brengt haar veel meer dan de magie om de juiste koffie voor de juiste persoon te maken. Ook moet ze haar gevoelens onder ogen zien, wat wil ze eigenlijk in het leven? Wie is de echte Helena? De titel zoutman....de knappe Nik is die zoutman en hij is heel speciaal. Ook zijn verhaal en geheimen spelen een grote rol in dit boek.
"Zout?’ vroeg ik, oprecht verbaasd. ‘Zout zuivert, zout neemt de bitterheid weg van de koffie. Zout kan zelfs de bitterheid van mensen wegnemen. Er is een hele wereld vol ingrediënten die je kunt gebruiken om mensen te helpen. Tenminste, als je daar voor openstaat.’ Helena werkt in een verzorgingstehuis en komt daar in contact met Jakob, afkomstig uit Slovenië. Jakob wordt voor haar de vader die ze nooit heeft gehad en ze hebben samen fijne gesprekken. Daarnaast leert hij haar alles over koffie. Na zijn plotselinge overlijden laat hij haar drie dingen na: een sleutel, een envelop met bankbiljetten en een brochure van de Università del Caffè in Triëst. De sleutel is van Jakobs kamer in het appartementencomplex van zijn beide dochters in Piran in Slovenië, boven hun koffiehuis. Het is al snel duidelijk wat zijn bedoeling was: Helena kan in Piran wonen en studeren aan de speciale koffie-universiteit. Het is gedurfd, maar Helena waagt de sprong en komt in een heel andere wereld terecht. Daar ontdekt ze bijzondere eigenschappen in zichzelf, waar Jakob de kiem voor heeft gelegd."
Sandra heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl en Slovenië en Italië worden zo sfeervol beschreven dat je het idee hebt met Helena op reis te zijn. Heel leuk zijn de koffie en gebaksrecepten die zijn toegevoegd en in het boek gemaakt worden door de personages. Helena maakt een grote persoonlijke groei door en haar emoties zijn zo herkenbaar dat ze je ook aan het denken zetten en dat werkt heel inspirerend, er zitten heel wat goede levenslessen in dit boek en daar hou ik wel van. Er komen ook prachtige quotes in voor die perfect bij het verhaal van Helena horen en die mij ook bij zullen blijven: "je voelt je niet thuis waar je woont, maar waar ze je begrijpen".
Waar zal deze mooie, emotionele en romantische reis Helena uiteindelijk heen brengen? En wellicht ligt er ook liefde op de loer maar alleen als je je hart kunt openen en de juiste keuzes maakt.
Het "Punta Cafe" dat direct aan de zee ligt en gerund wordt door de lieve dochters van Jakob, het prachtige Triëst de stad van koffie en literatuur, het mooie Slovenië en de heerlijke personages maken dit tot een prachtige roman die boeiend is van begin tot eind. Er zit veel diepgang in deze roman en de goed uitgewerkte personages sluit je in je hart. Sandra heeft ook met dit boek me weer geraakt, wat schrijft zij toch heerlijk! Al haar boeken zijn aanraders en 1 November verschijnt haar nieuwe feelgood roman "Winterplein". Ik kijk er nu al naar uit!