Een speciale, aangrijpende reis door de geschiedenis die je nooit meer vergeet

Ingrid Lemmens 28 augustus 2025
De korte maar zeer aangrijpende proloog wekte veel emoties bij me op. Ik had meteen het gevoel dat dit wel eens een heel speciaal boek zou kunnen zijn, wat het ook bleek te zijn! De prachtige, hartverwarmende, leerzame en emotionele reis die Rick met zijn kleindochter Hope maakt brengt ons naar allerlei plekken die je erg aangrijpen. Toch is het nergens te zwaar want tussen de bezoekjes door aan oorlogsmonumenten doen ze samen ook veel leuke dingen. De band tussen opa en zijn 14 jarige kleindochter is zo mooi beschreven, hun gesprekken toverde vaak een lach op mijn gezicht. Peter beschrijft de plekken die ze bezoeken met zoveel details en emotie dat het lijkt alsof je met ze mee op reis bent, en ik heb ook enorm veel bijgeleerd door alle weetjes en geschiedenis die hij deelt met Hope.
Een aangrijpend en speciaal verhaal!

"Het feit dat de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen ervan nog zo weinig een rol spelen bij de jeugd, is voor Nicky’s grootvader aanleiding met zijn kleindochter een avontuurlijke reis door Europa te maken. Samen bezoeken ze historische steden die de verschrikkingen van de oorlog hebben gezien – een levendige confrontatie met het verleden. Maar ook met het heden door de geschiedenis van hun eigen familie. Tijdens de reis vertelt grootvader een bijzonder verhaal over een meisje van Nicky’s leeftijd en haar onzichtbare vriend, een mysterieuze wijze man. Samen met hem ontmoet zij het Tapijtvolk, die haar helpen een donker geheim te ontrafelen en haar de weg wijzen naar wat het geheim van het leven is. Gedurende hun tocht door Europa ontdekt Nicky dat het haar grootvader zelf is die een donker geheim bij zich draagt. Twee verhalen waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen, tot zij samenkomen in een verrassende ontknoping. Een indrukwekkende vertelling over de zoektocht van een man naar zijn eigen verleden en naar de vrouw die zijn eerste liefde was."

Peter heeft er in dit boek voor gekozen om een tweede verhaallijn toe te voegen, hij vertelt onder het reizen zijn kleindochter dit verhaal vol verborgen boodschappen als: je eigen innerlijke kracht gebruiken om dingen op te lossen waar je mee zit, je innerlijke stem vinden. Ik vond deze verhaallijn niet perse nodig maar dat zal iedere lezer zelf moeten bepalen. De reis zelf is geweldig om over te lezen en dat maakt alles goed! Het is een reis door de geschiedenis op een speciale manier, vooral heel emotioneel. We mogen dit nooit vergeten!
Rick gaat ook de confrontatie aan met zijn verleden als ze in Italië zijn grote liefde gaan opzoeken, daar komen nogal wat familiegeheimen boven tafel en die zijn schokkend.... Rick zal eindelijk de puzzel van zijn verleden kunnen oplossen en dat zal je diep raken. Ook wordt de titel van dit boek dan duidelijk voor de lezer.

Wat een uniek boek, ik heb er echt van genoten. Je moet wel je aandacht erbij houden zodat je alles goed op je in kunt laten werken. Hope vindt op hun reis ook nog een mysterieuze brief uit 1944 en uiteraard gaan ze samen op zoek naar de ontvanger die deze brief nooit gekregen heeft. Het is ontroerend en aangrijpend maar Peter weet op de juiste momenten humor en luchtige stukken toe te voegen.
Met dit boek maak je een reis die je nooit meer vergeet, een aanrader dit boek!

Meer recensies van Ingrid Lemmens