Een prachtige, intense en onvergetelijke roman die onder je huid kruipt

Ingrid Lemmens 12 december 2025
Over deze roman wordt nu al gefluisterd dat het DE roman van 2026 gaat worden en ik mocht alvast een exclusief vooruitlees exemplaar recenseren. Dit prachtige, intense en onvergetelijke familiedrama verschijnt begin maart 2026!
Het verhaal begint al meteen heftig, vader Phil MacBride krijgt een ongeluk met zijn 2 zonen en in één klap is Lorna haar man en een zoon kwijt. Matt overleeft het maar heeft hersenletsel en zijn gevecht naar herstel is zo mooi en levensecht beschreven dat je het diep in je hart voelt, ik heb enorm met hem meegeleefd. Lorna zal nu alles op alles moeten zetten om de enorme schapenfarm "Meredith Downs" voort te zetten en daarbij moet ze ook nog zorgen voor haar dochter Rosie en zoon Matt. Het verhaal maakt wat sprongen in de tijd, zowel naar de jaren voor als de jaren na het ongeluk, waardoor je deze familie en alle mensen van het stadje Wanderrie Creek goed leert kennen. En ook hun geheimen want iedereen heeft er wel een en sommige geheimen mogen nooit uitkomen...
Het is een boek dat je niet in een dag uitleest, het is zo intens dat je het af en toe even allemaal op je moet laten inwerken. Het is zowel hartverscheurend als hartverwarmend. Deze familie blijft niks bespaard en het leven in de outback van Australië is zowiezo al zwaar. Dit verhaal kruipt onder je huid en laat je niet meer los.

"Achterflap:
West-Australië, 1958. Een vrachtwagen dendert over een verlaten weg in de outback. Eén moment van onoplettendheid en in enkele verwarrende seconden zijn de levens van de familie MacBride verwoest.
Alleen zoon Matthew overleeft het ongeluk, maar met zware beperkingen. Toch weet hij vastberaden zijn weg terug te vinden naar huis, terug naar zijn moeder en zus. Wanneer plotseling het lot voor de tweede keer toeslaat, staat niet alleen zijn leven op het spel, maar ook zijn ziel – op een manier die niemand voor mogelijk had kunnen houden."

Stedman schrijft met prachtige zinnen en veel details, de prachtige natuur en de markante personages die in deze roman voorkomen zijn zo goed neergezet dat je alles voor je ziet. "Overal in de outback kom je ze tegen, de skeletten van dromen. Reeds lang verlaten huizen, roestende windmolens, versplinterde hekken, stuk voor stuk zaken die ooit een hoopvol begin waren". Deze beeldende en stijlvolle schrijfstijl geeft het verhaal een mooie en melancholieke sfeer. Er gebeuren schokkende dingen, mooie dingen en het laat ook de veerkracht van de mens zien. Mijn favoriete personage was de kleine, lieve en slimme Andy Macbride. Hij bracht een lach op mijn gezicht en zijn onbevangenheid zorgt ervoor dat hij het leven als een spel ziet en alles met een frisse en open blik tegenmoet gaat. Hij zorgt voor het stukje luchtigheid dat een intens boek als dit nodig heeft. Wie hij is en hoe het deze familie door de jaren heen zal vergaan moet je zelf ontdekken, je zult zeker niet teleurgesteld worden!

Wat een verhaal, ik ben er even stil van. Omdat dit verhaal zich over zoveel jaren uitstrekt sleept het je helemaal mee en kun je deze familie maar moeilijk loslaten. De bijpersonages maken dit verhaal compleet, ze maken allemaal indruk op de lezer. Liefde, verlies, trauma's, schokkende gebeurtenis en geheimen maar ook naastenliefde en de kracht vinden om weer op te staan na zware, emotionele gebeurtenissen maken dit tot een boek dat je moet lezen! Het heeft me diep geraakt en dit is zo'n boek dat je niet snel vergeet en dat echt bij je binnen komt. Schrijf deze roman maar alvast op je verlanglijstje!

Meer recensies van Ingrid Lemmens