Een hartverscheurende roman over twee zussen, een groot geheim en een mysterieuze moord.

Ingrid Lemmens 14 december 2025
Maja is eindelijk weer terug in haar geliefde Portugal en denkt nog vaak terug aan 10 jaar geleden. Toen had ze een B&B in de Algarve, ver weg van haar pijnlijke verleden in Nederland en samen met haar zusje Tamara runde ze deze met veel plezier. De zusjes hebben veel meegemaakt, er was veel huiselijk geweld vroeger en de terugblikken naar die tijd hebben me diep geraakt. Dan duikt hun vader op in Portugal en vindt Maja hem dood in haar b&b. De zussen gaan uit elkaar en zien elkaar pas weer als Maja terug in Portugal is. De mysterieuze moord zit haar nog steeds niet lekker en ze dacht te weten hoe het zat maar niks is wat het lijkt dus ze start een zoektocht naar de waarheid. Deze zoektocht zal nog meer geheimen onthullen en de waarheid zal hun levens voor altijd veranderen. Maja krijgt hulp van haar knappe Portugese buurman die vroeger politieagent was, zal er ook liefde in de lucht hangen?

"Achterflap:
De laatste keer dat Maja haar zusje Tamara zag, was naast het dode lichaam van hun vader in haar B&B. Kort daarna heeft ze Portugal verlaten in een poging alles te vergeten. Terug in Nederland verloopt haar leven niet soepel en blijft ze dromen van een terugkeer naar Portugal. Tien jaar later verhuist ze naar een boerderijtje vlakbij Monsaraz in de Alentejo. Ze gaat een relatie aan met haar Portugese buurman, Tomás, maar dan komt Tamara opeens weer in beeld. Wat is er in die tussentijd gebeurd? Samen met Tomás probeert ze te achterhalen wat er met hun vader werkelijk is voorgevallen, maar dat valt nog niet mee."

Ellen heeft me met dit boek diep geraakt, de wonden van kinderen die met huiselijk geweld te maken hebben gehad helen nooit en beïnvloeden hun hele leven. "Er was nooit iemand voor mij, niet echt. Degenen die ik had moeten kunnen vertrouwen waren juist degenen die mij hebben gekwetst. Je hoort toch veilig te zijn bij je ouders". Tamara en Maja zijn 2 heel verschillende vrouwen en we volgen hun beiden waardoor je ze goed leert kennen en steeds meer in je hart sluit. Ellen weet dit met zoveel gevoel te beschrijven dat je hun pijn voelt maar ook hun kracht om verder te gaan en liefde te vinden. De terugblikken in de tijd vertellen ons hun verhalen en al snel wordt duidelijk dat Maja nog een groot geheim heeft maar pas bij de epiloog ontdekken we wat dat is.
De opbloeiende liefde tussen Tomás en Maja is zo romantisch, je gunt het haar zo dat ze gelukkig wordt. Tamara heeft de liefde al gevonden maar zij hebben ook zo hun problemen.

Op het einde komt een plottwist die ik nooit had zien aankomen, het raakte me heel diep. En dat kan Ellen als geen ander, je helemaal meeslepen in een prachtig, liefdevol en emotioneel verhaal en dan ineens is er iets wat je nooit zag aankomen. Dit maakt haar verhalen spannend, boeiend en doordat ze haar personages zo levensecht neerzet leef je enorm met ze mee. Wat een krachtig en indrukwekkend verhaal, deze zussen zal ik nooit meer vergeten!

Meer recensies van Ingrid Lemmens