Een meeslepende, romantische en spannende roman met twee tijdlijnen
Wat heb ik genoten van dit prachtige eerste deel in de serie "De vier windstreken". Elk boek gaat over een van de Trelenna zussen en broer die op ontdekkingsreis gaan in hun eigen leven en in dat van een van hun voorouders, ik hou enorm van boeken met twee tijdlijnen en dit verhaal heeft me vanaf het begin gepakt en niet meer losgelaten. In dit deel staat Lamorna centraal, ze heeft jaren in Singapore gewoond en is na een vreselijke relatiebreuk terug op hun landgoed op de kliffen van Cornwall. Ze wil het landgoed herstellen in zijn oude glorie en op de zolder stuit ze op een oud dagboek en begint erin te lezen. Dan gaan we terug naar 1941 waar de jonge Issey Trelenna tijdens de tweede wereldoorlog als typiste voor de britse inlichtingendienst werkt in Singapore. Op een avondje uit leert ze de knappe Alex kennen, hij is heel geheimzinnig over zijn baan maar ze worden halsoverkop verliefd. Als dan ineens de Japanse bommenwerpers komen breekt paniek uit. Zullen ze elkaar ooit nog terug zien? Zullen haar vrienden en collega's het overleven? Het verhaal van Issey sleepte me helemaal mee, ze moet vluchten en dat is zo ontzettend spannend. "Lamorna had het gevoel dat ze urenlang haar adem had ingehouden terwijl ze issey's dagboek las". Zo ervaarde ik het ook, ik vergat alles om me heen. Zowel de tijdlijn in het verleden als de tijdlijn in het heden zijn boeiend, Lamorna haar zoektocht naar de geschiedenis van hun landgoed en haar voorouders is fascinerend. Daarbij krijgt ze hulp van de charmante Zach, maar ze is niet klaar voor liefde, of wel?
"Achterflap:
Cornwall, heden. Lamorna Trelenna keert na tien jaar terug naar haar ouderlijk huis op de kliffen van Cornwall. Het ooit zo statige landgoed is danig in verval geraakt. Terwijl haar jongste zusje een plan heeft bedacht om het huis in zijn oude glorie te herstellen, zou Lamorna het liefst zo snel mogelijk weer vertrekken. Totdat ze op de zolder de familiearchieven ontdekt. Singapore, 1941. Issey Trelenna werkt op een afluisterpost van de Britse marine in Singapore. Als gefortuneerde expat leidt ze een leven van cocktailparty’s en luxe. Maar de Japanse dreiging komt met de dag dichterbij, en het gerucht gaat dat Singapore zal worden binnengevallen. Als Issey tijdens een bal de charmante Alex Cartwright ontmoet, is ze geïntrigeerd: het lijkt alsof hij meer weet dan hij wil loslaten. "
Lorna Cook schrijft vlot, beeldend en met veel flair. Ik zag het verhaal voor me alsof ik een film aan het kijken was. Het is spannend, fascinerend, romantisch, hartverscheurend en ook hartverwarmend. Wat zal Lamorna allemaal ontdekken en zal ze zich weer kunnen openstellen voor de liefde? Het prachtige landgoed met uitzicht op zee zag ik voor me, ik had het gevoel alsof ik zelf door dit prachtige huis vol geschiedenis liep. En Issey, hoe zal haar verhaal aflopen? Het heeft me een paar uur slaap gekost en dat vond ik helemaal niet erg want ik moest weten hoe dit afliep! Het boeiende verhaal van Issey, haar prachtige, ontroerende liefdesgeschiedenis en de gruwelijke gebeurtenissen die in Singapore en omgeving tijdens de tweede wereldoorlog gebeurd zijn laten je niet los. Het is een kant van de oorlog waar ik nog niet zo bekend mee was en het raakte me diep.
De epiloog is een voorproefje op het volgende deel, Zennor is de jongste zus en een culinair talent. Tijdens hun zoektocht naar de geschiedenis van het landgoed stuit zij op een oude mysterieuze brief... Ik verheug me nu al op de volgende delen. Een dikke aanrader wat mij betreft!
"Achterflap: