De Zaanse cacaofabriek tijdens WO II

Ingrid Loef 31 augustus 2025
Bittere strijd is het tweede deel van de cacao-trilogie van Jorinde Molenaar. In het eerste deel (Zoete overwinning), dat zich afspeelt vlak na de eerste wereldoorlog volgen we vooral het leven van Noor en haar vriendinnen Fieke en Annabel

Het tweede deel (Bittere strijd) speelt zich af vlak voor, tijdens en vlak na de tweede wereldoorlog.
De Zaanse cacaofabriek wordt inmiddels geleid door Noor en haar man Hugo. Dochter Vera is het huis al uit.
Tijdens de tweede wereldoorlog slaat ook bij de cacaofabriek het noodlot toe. Er worden 27 mannelijke medewerkkers  meegenomen  door de Duisters, waaronder Hugo. Noor ziet het allemaal niet meer zitten.

Dan besluit Vera weer thuis te komen en zich volledig in te zetten voor de fabriek. Lukt het haar om samen met de overgebleven mannen en vrouwen de fabriek draaiende te houden?

Bittere strijd is duidelijk een historische roman. De historische feiten, met name de tweede wereldoorlog, komen subtiel aan de orde. Het overheerst niet, maar geeft je een goed beeld van de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.

Wat ik bijzonder vind in dit boek, is dat je het verhaal steeds vanuit verschillende perspectieven beleeft. Ondanks dat er hierdoor overlap zit in de verschillende hoofdstukken, is dit niet storend.  Het boek bestaat uit korte hoofdstukken. Aan de titel kun je steeds zien vanuit wiens perspectief het hoofdstuk geschreven is.

Meer recensies van Ingrid Loef