Pakkende tussendoortjes
Ik mocht meedoen aan de blogtour van @uitgeverij_hartklopper met de verhalenbundel ‘Ongelijke stukken’.
Uitgeverij Hartklopper heeft schrijvend Nederland online uitgedaagd om met een fictief verhaal mee te dingen naar een plaats in deze bundel. Het thema ‘Ongelijke stukken’ kreeg als omkadering mee, dat het gaat om de ongelijke kansen die mensen in het leven krijgen, ongelijke werelden waarin ze opgroeien, ongelijke krachten die hen worden toebedeeld, ongelijke posities die ze weten te bemachtigen of eigenlijk omvat het alle ongelijkheden tussen mensen en de gevolgen daarvan.
Ik las nog niet eerder een verhalenbundel. Waar ik eerst dacht dat een boek dik moest zijn om een goed pakkend verhaal te bevatten, was ik na een kennismaking met novelles al blij verrast dat je ook met een verhaal rond de 100 blz een goed verhaal kon neerzetten. Nu heb ik ervaren dat het aantal bladzijden echt niet van belang is. Deze verhalenbundel bevat korte verhalen en soms zelfs hele korte verhalen, maar elk verhaal heeft mij op zijn eigen manier geraakt.
Elf verschillende auteurs die elk op hun eigen manier een verhaal hadden geschreven rondom het thema ongelijke stukken. Geheel terecht dat deze verhalen gekozen zijn, want het thema was steeds duidelijk te herkennen. Bijzonder dat je een thema op zoveel verschillende manieren kunt aanvliegen. De meeste verhalen heb ik met veel plezier gelezen.
De echte toppers waren voor mij ‘Het volwassen kind’ van Iris van Dongen, ‘Twee koningen, van Joseph Roelands en ‘Kracht’ van Irene Kroon.
Deze drie wisten mij vanaf begin tot eind volledig te boeien. Ik was geraakt door de persoonlijke emoties en keuzes die een ieder in het verhaal maakte en de positieve sfeer die een grote rol bleef spelen.
Deze verhalenbundel is een echte aanrader voor lezers van novelles, maar ook voor mensen die niet het geduld hebben voor lange verhalen, of wat minder tijd. Deze verhalen kun je makkelijk als tussendoortje lezen en pauzes er tussen laten.
@saskiaboree_sjmschrijft @syl_dijkstra @auteur_angeliquevandongen @kapiteineenink @julesengelbert @het_boekenbijtje @irene_iswriting @nicokwakman @josephroelands @sssteenkamp @eljevanturennout