Advertentie

Een helblauwe hemel en een kleurrijke achtbaan sieren de cover van Nancy Olthoff’s debuutroman De achtbaantester.

Herman van Dusselen is een 32-jarige jongeman die vrij beschermd opgegroeid is omdat hij een beetje anders is. Tikje autisme schuilt in zijn handelingen. En zijn grootste liefde is knikkeren.
Zijn moeder is op vakantie verongelukt toen hij 10 jaar was en Herman geeft zichzelf hierover de schuld. Zijn vader, een militair, probeert nog zijn uiterste best voor zijn zoon te doen tot hij de leeftijd van 18 bereikt. Zijn taak volbracht vindt hij het niet meer nodig om verder te leven.
En als klap op de vuurpijl krijgt Herman te horen dat zijn oom Frans terminaal ziek is.
Al die verliezen wegen zeer hard door op Herman. Maar hij heeft ook een lichtpuntje in zijn leven, Suikerspin Jeanette. Deze dame draait suikerspinnen in het pretpark waar Herman een abonnement op heeft. Zij groeit uit tot een verlangen waar Herman zelfs zijn grootste angst voor opzij zet.
De achtbaantester is vlot geschreven in korte zinnen. Hierop heeft de auteur ingespeeld omdat het personage Herman ook in korte zinnen denkt. Zijn wereld bestaat uit knikkerbanen waar hij, als het hem te zwaar wordt, in kan vluchten.
Het verdriet om zijn ouders heeft hij nooit kunnen verwerken en maakt hem tot een zeer gesloten persoon waarmee ik soms medelijden had.
Sommige anekdotes komen grappig over zonder grappig te willen zijn.
De achtbaantester gaat over verlies, verliefdheid, vaste waarden in het leven, rouwen maar bovenal over leven. Een zeer mooi verhaal waarbij je het hoofdpersonage Herman in je hart sluit.

Reacties op: Wat is anders zijn?

69
De achtbaantester - Nancy Olthoff
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners