Prachtig boek

Ingridje 23 december 2019
Een heel sobere cover met een titel als Het moois dat we delen, ook nog eens geschreven door een integer persoon als Ish Ait Hamou en dan weet je dat je vertrokken bent aan een verhaal dat je gegarandeerd hartzeer en tranen gaat opleveren.
Soumia is een jonge Marokkaanse vrouw die door een verkeerde inschatting een gevangenisstraf als terroriste achter de rug heeft. Om terug haar plaats in de maatschappij te vinden gaat ze in een kruidenierswinkel werken om boodschappen rond te brengen.
Dit brengt haar op het pad van Luc. Een oude weduwnaar die uit een rechtsgezinde familie komt. Maar wat een toevallige ontmoeting lijkt, heeft veel meer consequenties dan beiden kunnen inschatten.
Meer ga ik over het verhaal niet vertellen omdat de auteur het systematisch opgebouwd heeft en ik niets aan de lezer zijn verwachtingen wil ontnemen.
Het moois dat we delen laat verschillende aspecten van de hedendaagse maatschappij zien, met name de onverdraagzaamheid, het racisme, het rechts gedachtengoed. Maar ook verdraagzaamheid, respect, vergiffenis. En dat maakt dit boek zo mooi, maar ook verpletterend triest omdat sommige mensen gewoon de haat niet uit hun hart kunnen weren.
Prachtig boek, maar ik had ook niet anders verwacht.

Rating: 4,5/5

Meer recensies van Ingridje