Graphic novel met een boodschap
Een probleem dat zich met de komst van social media hoe langer hoe meer manifesteert is het fenomeen bodyshaming. Al op zeer jonge leeftijd kan je er mee geconfronteerd worden. Zo ook het hoofdpersonage Janne in de graphic novel Wat is er eigenlijk met jou gebeurd?
Janne is een volslank meisje dat gebukt gaat onder haar onvolmaaktheden en om dit een beetje te compenseren stopt ze zich vol met eten en snoep. Haar ouders merken het probleem op en komen met de oplossing voor elke kilo ze kwijtspeelt krijgt ze geld waar ze dan iets leuk mee kan kopen.
Maar hoe meer ze afvalt hoe groter haar innerlijke zelf de baas over Janne gaat spelen en dit brengt dan weer meer problemen mee…
De auteur (en illustrator) heeft een veelvoorkomend probleem bespreekbaar gemaakt met haar graphic novel. Kinderen kunnen zich hier mee associëren en dit kan een hulplijn zijn om met hun probleem naar hun ouders of een vertrouwenspersoon te stappen.
Leuk getekend met veel inbreng van emoties vind ik dit een geslaagd boek over obesitas, mentale problemen maar als je te ver gaat hoe je anorexia kan omzeilen. Beter dan een strip kan een therapeut tot een kind niet doordringen in dit geval.