Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Over een fantastisch museum, maar buiten het Verenigd Koninkrijk nagenoeg onbekend

Inktvloei 28 september 2023
Dit is werkelijk een heel apart boek om te lezen. Aan te raden aan iedereen die het museum wil bezoeken. John Soane was een heel beroemde architect in zijn tijd. Hij heeft het ontwerp gemaakt van de Bank of England en mede door het groot aantal ontwerpen en uitvoeringen daarvan heel rijk. Hij is verzamelaar geworden en moest daarvoor twee extra huizen kopen aangrenzend aan zijn eigen huis. Ieder gekocht huis liet hij afbreken en vervangen door een huis dat hijzelf had ontworpen. In die ontwerpen probeerde hij ook uitgedachte elementen voor grote gebouwen uitvoeren om te zien hoe dat zou werken. Zo heeft hij een woonkamer ontworpen met aan het plafond gebogen spiegels waardoor de kamer veel groter lijkt. Dit idee is door vele architecten overgenomen. Zijn verzameling werd overal ingepast in ontwerpen. Zo heeft hij een 'grafkamer' ontworpen met daarin een gekocht graf van een Egyptische koning (farao). Toen hij die Egyptische oudheid had verworven was hij zo blij dat hij een feest van 3 dagen voor 1000 gasten organiseerde. Alle belangrijke mensen uit het UK zijn daar naartoe gekomen.
In 1933 heeft hij de aanzet gegeven waarin zijn bezittingen aan de staat toevielen en dat het geheel bewaard zou blijven als museum dat gratis bezocht kon worden, maar niet op regenachtige dagen of als de straten modderig waren. Zijn zoon heeft deze wet tevergeefs aangevochten en dan ook niet geërfd na de dood van zijn vader.
De reglementen voor de bezoekers waren erg streng. Zo moest je netjes gekleed gaa. Je mocht niet roken of eten nuttigen in het museum. Je mocht geen hond mee naar binnen nemen. De medewerkers van het museum mogen geen geld van de bezoekers aannemen. En als iemand iets opzettelijk kapot maakte kon hij veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van maximaal een half jaar.
Sommige mensen zullen er niets aan vinden, maar ik heb het met plezier doorgelezen.
1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Inktvloei