Het verwachte derde deel waarbij plot minder speelde dan het overbrengen van kennis over autisme

Inktvloei 16 oktober 2025
Na het lezen van het tweede deel had ik het gevoel dat er nog een deel moest komen. Toen ik het nazocht bleek er al zes een derde deel te zijn. Ik verwachtte ook dat het over de zoon zou gaan - een mens in ontwikkeling en zoon. Al met al vond ik de plot erg ingewikkeld en daardoor nogal gemaakt. Wat minder uit de verf komt is dat er ook autische mensen zijn die ook verstandelijk zwaar gehandicapt zijn.
Het is anderzijds goed dat duidelijk wordt dat de definitie of diagnose over autisme nog steeds niet goed gesteld kan worden omdat het om mensen gaat. En mensen bestaan uit meer dan een diagnose. Dat maakt dit deel goed duidelijk. Uiteindelijk blijft bij mij toch wel de indruk van een wij-zij verhaal, waarbij dit keer autische mensen de wij-vorm hebben tegenover veel anderen die zichzelf invoelend vinden maar niet verder komen dan te blijven hangen in de diagnose. Voor mij komt uit dit boek naar voren dat het heel moeilijk blijft om opheffing of overstijging van de tegenstelling geloofwaardig weer te geven, zodat ik in het verhaal mee kan gaan. Ik twijfelde tussen drie sterren vanwege dit gemis, maar kies toch voor vier vanwege het sympathieke doel om mensen met autisme niet af te serveren, maar juist ook te aanvaarden en te waarderen als medemens.

Meer recensies van Inktvloei

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Een ontroerende en betoverende roman over familie, herinneringen en hoop, waarin het verleden van Libanon wordt verweven met de zoektocht van twee Canadese zussen naar hun roots. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Na de mysterieuze dood van haar beroemde moeder ontvangt Mackenzie brieven die duistere geheimen onthullen achter haar moeders succes. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.