Raadselachtig waarom dit boek gepubliceerd moest worden

Inktvloei 02 december 2025
Het boek leest prettig. Er komt echter geen enkele poging om een definitie van goed of kwaad in voor. Door het noemen van allerlei verschijnselen ontstaat een omschreven opvatting.
Het kwaad is vooral te vinden in de Tweede Wereldoorlog bij de Nazi's.
In het boek heeft ze het over een Duitse vrouw die joodse jongens meeneemt in de koets en ze na de maaltijd in de tuin doodschiet. In het verslag van Erna Petri die uiteindelijk door de Stasi in de DDR tegen de lamp loopt nadat haar zoon over de grens naar West-Duitsland vluchtte. In werkelijkheid was ze met de koets naar de stad geweest en zag ze de halfnaakte jongens langs de kant van de weg zitten. Ze vermoedde dat het joodse jongens waren. Ze neemt ze mee en ze vermoordt ze in het bos bij een executieplaats. Later komt de naam van Erna petri wel naar voren, maar het verhaal is niet gewijzigd. Dat vind ik jammer.
Het begin van het boek was vooral een opsomming van mensen die de kampen overleefd hebben en daarvan in boeken getuigenis hebben afgelegd. Omdat ik veel van die boeken al gelezen heb, is dat dan niet zo interessant. Haar kennis op het gebied van de psychotherapie is daarentegen zeer informatief voor mij.
Als ik het goed begrepen heb dan is volgens Freud doodsdrift en creativiteit en scheppingsdrang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het belangrijkste is dat de creatieve krachten het uiteindelijk moeten winnen. Dan overwint het goede en het kwaad wordt minder. Ze haalt ook een gelijkenis aan over twee wolven die in elk mens zitten. Een slechtwillende en een goedwillende. Welke van de twee wint dat is het gevolg van welke van de twee je aaandacht geeft. Of zoals de verteller aangeeft, degene die je voedt.
Belangrijk is dat de liefde het leidende beginsel is in de wereld. Al met al vond ik het onbevredigend dat het geen ethisch beginsel definieert, maar alle voorbeelden over achtergesteld zijn en toch het goede zoeken vanwege de liefde maken veel goed.
En het boek biedt ook een inkijkje in het denken van de schriijfster in verband met haar laatste boek 'Beladen huis'.

Meer recensies van Inktvloei

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.