De verwachtingen zijn voor mij niet waargemaakt
De prachtige cover was me in de boekhandel en op Hebban al opgevallen en intrigeerde me. Op grond daarvan (en de goede recensies) verwachtte ik een bijzonder boek.
Eerlijk gezegd zijn die verwachtingen niet helemaal waargemaakt.
De schrijfstijl kon me niet zo erg bekoren. Ik moest er erg aan wennen, lelijke beeldspraak en erg Amerikaans zo nu en dan.
"Hij bewonderde hoe Julia haar leven zag als een systeem van deskundig te navigeren snelwegen en was dankbaar dat hij bij haar in de auto mocht zitten." Wat een draak van een beeldspraak…
Ook de vertaling laat te wensen over. Zo nu en dan kon je in de zinsopbouw zien hoe het er in het Engels heeft gestaan, dat stoorde me en haalde me uit het verhaal.
De opbouw in de wisselende perspectieven is verrassend, vooral omdat de tijdsperiodes van de hoofdstukken elkaar overlappen. Op deze manier krijg je sommige situaties vanuit meerdere perspectieven te zien, dat maakt het wel interessant.
De hoofdpersonages zijn jammer genoeg niet allemaal even goed uitgewerkt. Met name Julia blijft voor mijn gevoel te vlak (op het irritante af), ze ontwikkelt zich nauwelijks, pas helemaal aan het einde. William en Sylvie zijn veel meer uitgewerkt, zij dragen wat mij betreft het verhaal.
Pas vanaf de scène op de trap bij de supermarkt komt het verhaal echt op gang en krijgt het meer diepgang.
Al met al een mooi verhaal, maar niet helemaal in mijn smaak geschreven. Ik zou het 3,5 ster willen geven, maar omdat dat niet gaat en ik 3 sterren weer te weinig vind toch 4 sterren gegeven.