Advertentie

Een zacht en mooi knuffelkonijn met een rode fluwelen vestje en lange snorharen zit in een kerstsok en wacht tot hij uitgepakt wordt door het jongetje. Het jongetje speelt met hem voor een paar uur, maar wordt voor ander, nieuwer speelgoed aan de kant gelegd. Het raakt in de vergetelheid. Het speelgoed praat onderling met elkaar, want zij zijn allemaal beter. Het fluwelen konijn voelt zich alleen en praat met bijna niemand, alleen het houten paard doet aardig tegen hem. Hij is Echt. En Echt worden doet soms pijn. Het betekent dat iemand je lief heeft, hoe je uiterlijk ook is na verloop van tijd.

Het konijn wil ook Echt worden, geliefd zijn, maar het liefst wel zonder dat het pijn doet. Als op een avond de knuffel van de jongen kwijt is, mag het fluwelen konijn bij hem slapen. Het is wennen, want het jongetje pakt hem overal vast en ligt tijdens het slapen soms op hem waardoor hij geen adem krijgt. In de loop van de tijd worden ze beste vrienden en spelen ze samen. Door de vele kusjes van de jongen vervaagt de kleur op zijn neus, door de knuffels vallen zijn snorharen eraf. Maar doet het pijn nu hij zo geliefd is? Zou hij dan toch Echt worden?

98 jaar geleden schreef Williams dit vertederende verhaal voor jong en oud. Hoewel het oud is, voelt deze gemoderniseerde en warme versie helemaal niet oud aan. De paginagrote en doorlopende illustraties van Sarah Massini dragen hier aan bij en zullen de lezer aanspreken. Grote, zachte, warme illustraties met mooie kleuren sluiten aan bij de tekst en maken de leesbeleving nog mooier.

Het verhaal ‘Het fluwelen konijn’ blijkt een klassieker te zijn. In 1922 verscheen het verhaal voor het eerst. Deze opnieuw uitgebrachte gemoderniseerde versie past helemaal bij deze tijd en is nog steeds een verhaal voor iedereen. Dit boek met prachtige omslag, linnen rug, leeslint en bijzonder mooie illustraties is een boek voor iedereen geworden. Een klassieker. Dit boek zal ook Echt worden bij de lezer. Het zal niet in een kerstsok passen, maar onder de boom is vast nog wel een plekje. Een boek om te bewaren en van te houden.

Reacties op: Een Echt boek

8
Het fluwelen konijn - Margery Williams
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker