Advertentie

Een roman over drie generaties vrouwen in Marokko en Nederland. Oma, dochter en kleindochter. Oma Safia geeft op haar sterfbed dochter Mariam een opdracht: vind mijn eerstgeboren zoon voor ik sterf. Mariam, opgezadeld met dit geheim, vertrekt naar Marokko om haar broer te zoeken. In diezelfde tijd worstelt kleindochter Aya met haar geheimen en staat ze op het punt van trouwen. Ze is bang om haar hart te volgen. Mariam leert in Marokko een andere kant van haar moeder Safia en haarzelf kennen. Lukt het haar om hardnekkige gevoelens van eer en schaamte te overstijgen en vindt ze op tijd haar verloren broer?

Dit bijzondere verhaal wist mij te raken. Het geeft de lezer een inkijkje in de Marokkaanse familie, maar tegelijkertijd lees je heel goed dat zij net zo goed mensen zijn met dezelfde gevoelens als ieder ander mens. Ongeschreven regels en tradities waar Mariam zich aan vasthoudt en tegelijkertijd worstelt Aya met haar gevoel, haar westerse opvattingen en studiekeuze. “Zeggen wie je bent en anderen dat laten geloven ging gemakkelijker dan zijn wie je bent.”

“Een dag was niets, vloog voorbij, bestond uit opstaan, ontbijt, lunch, avondeten, slapen en weer opstaan. Haar dagen leken op een hardloopwedstrijd waarbij zij vanaf het startschot al achterlag. De tijd finishte steevast lachend als eerste en zij kwam er uitgeput achteraan.”
Mariam heeft het druk met het huishouden, haar vier kinderen opvoeden en het regelen van de bruiloft van Aya. Als haar moeder op sterven komt te liggen, valt de situatie haar extra zwaar.

Het verhaal speelt zich af in een paar weken tijd, maar de personages zijn zodanig goed uitgewerkt dat het leek alsof ik hen al langer kende. Het is mooi hoe alle bijpersonages bijdragen aan het grote geheel. Buurvrouw Emmy is bijvoorbeeld geen hoofdpersonage, maar echt van belang in dit verhaal. Mariam en Emmy helpen elkaar en kunnen soms elkaars situatie even verlichten. Het voelde alsof ik, net als Emmy, ineens dichtbij Mariam en haar gezin mocht komen.

Van der Krabben heeft een fijne en beeldende schrijfstijl waardoor situaties en omgevingen levensecht overkomen. Personages worden echt waardoor medeleven ontstaat. De kracht van dit boek zit hem in de verschillende perspectieven van Safia, Mariam en Aya. Deze vertelperspectieven laten zien hoe sterk drie generaties met elkaar verbonden zijn en dat is ontzettend mooi om te lezen. Ieder hoofdpersonage worstelt of worstelde met haar gevoel, alleen maar om het goed te doen voor iemand anders. Dat zal bij velen hetzelfde zijn, maar uiteindelijk moeten we ook goed zijn voor onszelf om goed te kunnen zijn voor anderen. Aya verwoordt dat heel mooi naar haar moeder toe:
“Jezelf zijn, is geen angst en schaamte hebben bij wat je denkt, voelt, zegt, en doet.”

Een warm en liefdevol verhaal. Aanrader.

Reacties op: Warm en liefdevol. Aanrader

108
In je dromen ga jij - Inge van der Krabben
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken