Onconventionele hervertelling van Hercules

Iris Windmeijer 07 juli 2025
Alexis leeft in een postapocalyptische wereld waar de Spartanen, onsterfelijken uit twaalf koninklijke families met koninklijke krachten en obsceen veel rijkdom, heersen over alles en iedereen. Ze is dakloos en wees, en haar leven is één groot fiasco. Maar dan blijkt uit de bloedtest dat ze een Spartaan is. Ineens wordt ze gedwongen om naar de Spartaanse Oorlogsacademie te gaan.

Op het begin van Bloed van Hercules moet ik er even inkomen: zoveel namen en het gaat over Spartanen, Titanen, Olympiërs en Chtoniërs. Wie is nou wie, en wie is nou goed of wie is nou slecht? Gelukkig wordt dit gaandeweg het verhaal duidelijker. Toch zijn er zaken die beter uitgewerkt kunnen zijn.

Het verhaal bevat een hoop geweld. Op de Spartaanse Oorlogsacademie ondergaat Alexis zware beproevingen om te zien of ze het in zich heeft om onsterfelijk te worden. Het is eigenlijk een soort martelkamp, en het leest een beetje als een koortsdroom. Hierdoor zijn de hoofdstukken lang (net als de tijd dat ze zonder eten en slapen op de academie is) en krijg je als lezer net als Alexis geen adempauze. Je blíjft lezen!

Wat me vooral opvalt aan Bloed van Hercules is de houding van Alexis. Het boek was verrassend grappig! Alexis vergelijkt de oorlogsacademie met high school en de gevaarlijke situaties met haar zware opvoeding. Ze is cynisch en neemt geen blad voor de mond.

Ook al noemt Bloed van Hercules zich een dark fantasy romance, moet Alexis ook niets weten van de romantiek. De morally grey men zijn in overvloed en je zou het kunnen zien als een slow burn, maar Alexis is heel naïef over hun aandacht. Misschien een beetje overdreven, maar ook wel even een ander geluid dan alle vrouwen die wél meteen knikkende knieën krijgen van de eerste blik. De reacties van Alexis maken het boek wat anders dan anders, maar het is wel een you’ll love it or you’ll hate it.

De combinatie van de mythologie en de oorlogsschool, de cynische houding van Alexis en de onconventionele romance maken dit boek echt uniek!

Deze recensie verscheen eerst op https://www.readalicious.nl/recensies/bloed-van-hercules-villains-of-lore-1-jasmine-mas/
Dit boek heb ik ontvangen via de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Meer recensies van Iris Windmeijer