Toegankelijke mythologie in een episch liefdesverhaal

Iris Windmeijer 18 november 2025
Soms hoor je zoveel goede dingen over een boek, dat de verwachtingen hoog zijn. Dat had ik bij de mythologische hervertelling Een lied voor Achilles. Het volledige boek is een soort ode aan de onverslaanbare Achilles, door de ogen van zijn beste vriend en minnaar Patroclus.

Ik was niet bekend met Patroclus, maar dat maakt niet uit voor het verhaal. Miller vertelt over zijn achtergrond. Waar hij vandaan komt, tot zijn verbanning, tot het moment dat hij Achilles leert kennen. Vanaf dan gaat het verteltempo omhoog en wordt het boek steeds interessanter.

In de Illiad werd hun relatie als vriendschap geschetst, maar in Een lied voor Achilles leer je ze kennen als geliefden. Ze groeien samen op, leren elkaar en de liefde kennen. De toewijding aan elkaar is prachtig, en het boek zit vol quotes die dit benadrukken. “Ik zal hem nooit verlaten. Het zal zo zijn, altijd, voor zo lang als hij me dat toestaat.”

Als Helena van Sparta wordt ontvoerd, sluit Achilles zich bij het leger aan. Patroclus volgt hem: “Als jij moet gaan, weet dan dat ik met je mee ga.” Maar de oorlog duurt lang en verandert Achilles. Toch blijft de liefde en de toewijding van Patroclus van de pagina’s af spatten. Een lied voor Achilles is een episch liefdesverhaal.

Het verhaal van Klytaimestra. Van Helena en Paris. Ik las meerdere hervertellingen van mythen een Een lied voor Achilles blinkt uit in de soepele vertelstijl. Miller zet op een toegankelijke manier een prachtige liefdesverhaal tussen Achilles en Patroclus neer in Een lied voor Achilles.

Deze recensie verschijnt ook op https://www.readalicious.nl/recensies/een-lied-voor-achilles-madeline-miller/
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Meer recensies van Iris Windmeijer

Tegenpolen trekken elkaar aan in deze heerlijke roadtrip-roman boordevol humor en romantiek. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.