intrigerend verhaal
Soarse vindt haar vader onderaan de trap. Dood. Met een hamer in zijn schedel.
Bedroefd is ze niet, de man was gruwelijk en de titel vader niet waard. Maar als de rest van de familie zijn dood af doet als een ongeluk, voelt Soarse dat dit niet klopt.
Iemand heeft haar vader vermoord, iemand hier bij haar in huis en net doen alsof er niets gebeurt is voelt niet goed.
Ze besluit te vertrekken, op zoek naar de politie, naar iemand die haar wilt helpen. Maar Soarse kent de wereld buiten de boerderij niet en het wordt haar al snel duidelijk dat de wereld buiten de boerderij háár niet wilt kennen.
Ik heb een haat-liefde verhouding met de boeken van Nellie Mandel. Het ene kan ik helemaal niet begrijpen terwijl het ander me juist ontzettend intrigeert.
Onschuld valt onder de laatste categorie. Vanaf het eerste moment zit ik erin vast en ben ik razend benieuwd naar de uitkomst.
De schrijfstijl is anders dan ik gewend ben van haar eerdere boeken, maar past goed bij het verhaal. De veertienjarige Soarse is namelijk verre van wereldwijs en we lezen het verhaal dan ook vanuit haar oogpunt. Het verhaal is dus wat simpel neergezet maar is duidelijk in zijn kernpunten. Soarse heeft een hoop meegemaakt en ondanks dat ze niet weet hoe de dingen eraan toe horen te gaan, weet ze wel dat dit ook niet de manier is. Het maakt haar een meisje waar je als lezer snel genegenheid mee voelt. Bovenal is ze ook een heel dapper meisje, dat de hoop niet opgeeft terwijl ze toch meer dan eens de deksel op haar neus krijgt.
Naast haar vlucht uit de boerderij en de zoektocht naar gerechtigheid, dat een klein avontuur op zichzelf is, blijft er ook nog de vraag aanwezig: wie vermoordde Soarses vader? Deze vraagt komt steeds terug en houdt zowel Soarse als de lezer constant bezig. De verdenkingen gaan alle kanten op en werkelijk iedereen kan het gedaan hebben, maar welke motieven zal een ieder hebben?
Het maakt Onschuld een verhaal met vele aspecten die het allemaal spannend houden en een verhaal dat de nieuwsgierige lezer wel eventjes bezig houdt.
Ik zei het al eerder en blijf ook nu bij mijn standpunt: Je houdt van de boeken van Nellie Mandel, of ze zijn niet voor jou. Er lijkt geen middenweg te zijn.
Wat wel opvalt is dat het voor elk verhaal weer opnieuw beoordeelt moet worden. Zo blijft ze toch op mijn radar en blijf ik nieuwsgierig naar de schrijfsels van Mandel.
Bedankt Hamley Books voor het recensie-exemplaar van Onschuld.