Spannend debuut

Jan Nagels 06 maart 2021
Dankzij de leesclub van Thrillzone.nl en uitgeverij Hamley books, mocht ik het boek Alleen van Barbara De Smedt lezen.

Dit boek is de debuutroman van Barbara De Smedt. Zij bracht wel samen met Joke Vander Aa als J B Ocean de succesvolle spannende roman "Blauw" uit.
"Alleen" is dan ook haar thriller debuut.

Het boek ziet er heel verzorgd uit. Een lugubere voorkant met korte hoofdstukken, die geschreven zijn, vanuit verschillende personages. Het boek bestaat uit vijf delen, met  elk mooie zwart/wit afbeeldingen, die te maken hebben met dat specifieke deel.

Het verhaal draait om Julie, die op jonge leeftijd al een groot gevoel van rechtvaardigheid heeft en het opneemt voor diegene die gepest wordt.
Zij gaat gebukt onder de plotse dood van haar moeder. Zij studeert Diergeneeskunde  en heeft ondertussen de ene onenightstand na de andere. Wanneer ze ongepland zwanger blijkt te zijn, zet dit een reeks vreemde gebeurtenissen in gang.
Op een hete zomerdag verdwijnt ze uit haar appartement. De politie staat voor een raadsel. Wie kan hier achter zitten? Heeft de vader van de baby Julie vermoord? Is ze weggelopen? Werd ze ontvoerd?
Alleen Julie weet wat er aan de hand is. Ze beseft dat ze zal sterven zodra haar baby wordt geboren. Toch vecht ze niet alleen voor haar eigen leven, maar vooral voor dat van haar ongeboren kind.

De schrijfstijl is vlot, levendig en beeldend geschreven. Al lezend zag ik alles voor me. Je leest het boek in verschillende tijden. Het begint in de kindertijd en het boek is dusdanig geschreven naar het moment van de verdwijning en na de verdwijning tot de ontknoping.
Het boek leest enorm snel. Er is geen woord teveel of te weinig geschreven. Het boek is niet een boek, waarbij je als lezer op zoek moet gaan naar de dader, want dat is in het begin al duidelijk. Wel zitten er in het boek voldoende wendingen die jou als lezer blijven boeien.
De karakters van de personen zijn voldoende uitgewerkt. De plot is spannend en geloofwaardig. De epiloog is voor mijn gevoel niet geheel uitgewerkt. Het nawoord van de schrijfster geeft antwoord over de vraag waarom het boek tot stand is gekomen.

"Alleen" is gewoon een aanrader en krijgt van mij 4 sterren.

Meer recensies van Jan Nagels