Een niche onderwerp maar toch boeiend

JandeBoer 04 augustus 2025
Een boekje over het gemeentewapen van Zeist zal bij het grote publiek niet direct het adrenalinepeil omhoog doen stuwen maar ik vond het boekje van Ar Stramrood zeer geslaagd. Het wapen zelf is ook niet erg imposant moet gezegd worden, een voor twee derde wit vlak en 1 derde zwart vak, met daarin 3 omhoog stekende vierkantjes. Samen moet het de kantelen van een kasteel voorstellen.
Het interessante van dit wapen is echter de hardnekkigheid waarmee het door de eeuwen, wat zeg ik, het millennium is gebruikt. Stramrood neemt ons mee van de 19e eeuw, terug in de tijd, via het feodale Zeist, naar de tijd van de ridders, en van Zeist en omstreken naar Utrecht en dan naar Beieren van rond het jaar 1000. Het wapen is daardoor een soort gids geworden door de tijd. Geschiedenis is al complex genoeg, maar met het wapen van Zeist als tijdscapsule blijf je op bekend gebied en zie je de omgeving veranderen. De rest mag je voor het gemak even vergeten. Je leest het boekje makkelijk in een weekend uit.

Meer recensies van JandeBoer