Een boek met twee gezichten
Ik vind het altijd leuk om de referenties te lezen voordat ik de mijne schrijf (maar nooit vooraf, ik wil mijn eigen mening vormen). Dit boek heeft duidelijk fans, en best veel, maar ook een aantal mensen die het boek vreselijk vinden. Ik snap beide reviews. Dit is niet het soort boek dat ik normaal zelf zou uitkiezen. De schrijfstijl is voor mij te luchtig, de honderden referenties naar de aantrekkelijkheid van de lichamen van de hoofdpersonen komen mij wat koddig over, de seksscènes dienen verhaaltechnisch geen enkel doel maar goed: iedereen heeft zijn eigen voorkeur als het gaat om schrijfstijl, dit is de mijne niet en wel die van andere lezers. Fijn dat er wat te kiezen valt. Aan de andere kant vind ik de historische setting van dit verhaal wel interessant, Engeland tijdens de Blitz, de Battle of Brittain, de klassenmaatschappij, de rol van de vrouw. Geschreven vanuit het perspectief van drie hoofdrol spelers: een vrouw tijdens de oorlog, haar achterkleinkind en een schrijver die het verhaal van de vrouw moet gaan opschrijven. Er zit een prikkelende complexiteit in het verhaal, de personages zijn interessant en best goed uitgewerkt, het schakelen tussen het heden en verleden werkt goed. Dus ja, twee gezichten. Uiteindelijk toch drie sterren en geen vier vanwege de stijl, toch niet mijn ding.