Advertentie
    Janneke van Geertruy Hebban Recensent

Een oude pizzaflyer met raadsels erop: ‘Het is niet jouw bloed.’ ‘Je weet waar de aarde het donkerst is.’ ‘Blijf uit de buurt van adelaars en eenhoorns.’ Met dit briefje in haar zak wordt Nika wakker in haar appartement in Siena. Van de afgelopen twee dagen herinnert zij zich niks en haar huisgenoot Jenny is zoek.    

Nika probeert wanhopig het gat in haar geheugen op te vullen door de raadsels op de pizzaflyer op te lossen. Wanneer het levenloze lichaam van Jenny wordt gevonden lijkt alles erop dat Nika haar om het leven heeft gebracht. Een race tegen de klok volgt om de waarheid boven tafel te krijgen waarbij Nika te maken krijgt met vriendschap, verbijstering en boven alles: verraad.    

‘Blijf uit de buurt van Eenhoorn en Adelaar… Ze wilde graag geloven dat ze zomaar wat onzin had opgeschreven, zonder betekenis, voor de lol. Maar zo zag het er niet uit; de zinnen waren haastig neergepend, alsof ze het stiekem had gedaan, alsof ze bang was geweest.’    

De Oostenrijkse Ursula Poznanski debuteerde in 2003 met het kinderboek Theo Piratenkönig. Sindsdien heeft de voormalig medisch journalist meerdere succesvolle boeken gepubliceerd. Erebos was haar eerste jeugdthriller. Hiervoor ontving ze de Duitse Jeugdliteratuurprijs van 2011. Naast jeugdboeken schrijft Poznanski ook thrillers voor volwassenen.   

Met haar nieuwe YA-thriller weet Poznanski de lezer vanaf het begin in haar ban te houden. Ze bespaart tijd noch moeite om een goed verhaal neer te zetten. Een heldere weergave van de stad Siena en de opbouw in stadsdelen die vernoemd zijn naar dieren geven de lezer houvast in het verhaal dat je de hele stad doorvoert. Tegelijkertijd geeft Poznanski het lijstje met mysterieuze zinnen die Nika voor zichzelf opgeschreven heeft een plek in deze stad. Ze daagt de lezer uit mee te puzzelen in de stad om het gat in Nika’s geheugen te vullen. De titel van het boek verwijst dan ook naar een van de stadsdelen van Siena: Aquila, de adelaar.    

De personages zijn door Poznanski soms een tikje ongeloofwaardig uitgewerkt: ze zijn zeer menselijk, jeugdig en naïef, maar tegelijkertijd als student volwassen genoeg om de consequenties van hun daden in te zien. Te volwassen, gezien de situaties waar ze in terechtkomen en zichzelf zonder hulp uit willen redden. De emoties van de personages worden sterk neergezet en geven diepgang en bijbehorende spanning die samen een aanvulling vormen op het spannende verhaal dat Poznanski neer wil zetten. Hierdoor is het eenvoudig begrip op te brengen voor de manier van handelen van de personages en door de menselijkheid van hun handelen en emoties is het eenvoudig om je met ze te identificeren. Menig jongvolwassene zal op een vergelijkbare manier in het leven staan en reageren in moeilijke situaties.    

De schrijfstijl van Poznanski heeft een vlotte toon: met eenvoudige woorden en korte scènes houdt ze de aandacht van de lezer erbij. Dit maakt Aquila een boek waar zowel jongere als oudere lezers hun hart bij op kunnen halen. Ze geeft de lezer het gevoel dat je stukje bij beetje het verhaal ontrafelt en zorgt ervoor dat je vraagtekens zet bij bepaalde gebeurtenissen en conclusies die getrokken worden. Poznanski werkt toe naar de antwoorden op deze vraagtekens naarmate het verhaal vordert en werkt toe naar een ontknoping waarvan je gedurende het verhaal eigenlijk al wist dat die eraan zat te komen. Voor de lezer zijn de uitkomsten van de zoektocht van Nika al duidelijk voor zijzelf het antwoord heeft gevonden.    

Niet alle elementen die Poznanski in het verhaal gebruikt zijn nodig om het verhaal kracht bij te zetten. De eenzijdige liefde tussen Stefano en Nika is hier een voorbeeld van. Het verhaal was net zo sterk geweest wanneer hier sprake was geweest van een gewone vriendschap. Nu voelt het alsof Poznanski een verliefdheid toevoegde omdat dat nodig is om de Young Adult-lezer aan te spreken.    

Ursula Poznanski schotelt met Aquila de lezers een spannende thriller voor die, ondanks zijn voorspelbaarheid op sommige plaatsen, een fijne lees- en puzzelervaring is die je niet mag missen.        

Reacties op: Een lees- en puzzelervaring die je niet mag missen

18
Aquila - Ursula Poznanski
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,95
E-book prijsvergelijker