Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een heerlijk uitgewerkt achtergrondverhaal

Jennifer L. Armentrouts Een schaduw in het vuur is het eerste deel van de 'Vlees en Vuur'-trilogie. De serie speelt zich af in dezelfde wereld als de 'Bloed en As'-serie, maar in een eerdere tijd. Jeannet Dekker heeft het boek vertaald. Hoewel het boek op zichzelf kan worden gelezen, is het beter om het te combineren met ‘Bloed en As’, de serie over Poppy en Casteel, en het na het derde deel daarvan te lezen, omdat er in dat deel verwijzingen zijn naar de hoofdpersonages van Een schaduw in het vuur.

' Je raakt al snel verloren in de wereld van Sera en As.' - recensent Janneke

Seraphena Mierel is de geheime dochter van de koning en koningin van Lasanië en is opgegroeid als 'de Maagd'. Haar toekomst is al bepaald: zodra ze zeventien wordt, moet ze de gemalin van Nyktos worden, de oergod van de dood. Wat niemand weet, is dat Sera is opgeleid tot een moordenaar. Om de wereld te redden van de vernietigende Rot, een plaag die de wereld langzaam maar zeker vernietigt, moet Sera Nyktos verleiden en doden. ‘Laat hem verliefd op je worden, wordt zijn zwakte en maak een einde aan zijn leven.’ Maar wanneer Nyktos op haar verjaardag weigert Sera als gemalin te nemen, wordt dit haar niet in dank afgenomen door haar familie. Op een dag ontmoet Sera de god As waardoor haar leven verandert.

De schrijfster duikt direct in het verhaal, omdat de wereld grotendeels al bekend is. Voor nieuwe lezers kan dit enigszins verwarrend zijn, maar de schrijfstijl van Armentrout zorgt voor een goede leeservaring. Voor lezers die bekend zijn met de eerdere serie voelt het verhaal als een waardevolle achtergrond voor de gebeurtenissen die zich afspelen tijdens de tijd van Poppy en Casteel. Je raakt al snel verloren in de wereld van Sera en As al is deze soms een tikje voorspelbaar. Het is prettig om te weten dat de verhalen van beide series uiteindelijk samen zullen komen.

Hoewel de wereld van Sera en As al bekend is, zijn de personages dat niet. Sera deelt enkele eigenschappen met Poppy uit de andere serie, maar ze is meer vastberaden omdat haar taak om Nyktos te doden haar eigen leven in gevaar brengt. Nyktos is een bijzonder complex personage, dat Armentrout op meesterlijke wijze heeft uitgewerkt met verschillende lagen. Hij is zowel ontzettend aantrekkelijk als ronduit angstaanjagend. Armentrout weet haar personages in de harten van de lezers te sluiten.

Ondanks dat Schaduw in het vuur het eerste deel van een trilogie is, voelt het niet zo. Armentrout neemt de lezer direct mee het verhaal in en houdt het tempo hoog, waardoor het soms voorspelbaar aanvoelt. Toch weet ze aan het einde van het boek het verlangen naar meer bij de lezer op te wekken.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Janneke van Geertruy

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.