Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Mooi verhaal over vriendschap en jezelf ontdekken

Het is 1948 en in een politiek verdeeld Italië is men druk bezig met de wederopbouw van het land na de Tweede Wereldoorlog. De achttienjarige Matteo woont in Rome samen met zijn politiek verdeelde familie. Hij koestert een warme en intieme vriendschap met Davide en heeft de grote droom acteur te worden, een toekomst die door zijn vriendschap met acteurs en regisseurs steeds dichterbij lijkt te komen. Wanneer hij van dichtbij geconfronteerd wordt met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog brengt dat een verandering in hem teweeg die allesbepalend zal zijn voor zijn toekomst.

Rindert Kromhout debuteerde in 1978 met zijn eerste verhaal voor het stripblad Donald Duck. In 1980 verscheen het eerste kinderboek van zijn hand. Anno 2022 heeft Kromhout meer dan 100 boeken en prentenboeken op zijn naam staan.

Kromhout neemt de lezers via Matteo mee terug in de tijd. Hij weet een levend beeld te schetsen van Rome net na de Tweede Wereldoorlog. Met weinig moeite brengt hij de stad tot leven wat versterkt wordt door het gebruik van personages die daadwerkelijk geleefd hebben als figuranten. Hierbij is te merken dat de schrijver zijn huiswerk goed gedaan heeft en hij heeft immers langere tijd in Rome gewoond. Het is gemakkelijk jezelf in je hoofd te verplaatsen naar het zomerse Rome en de zon op je huid te voelen terwijl je het boek leest.

Matteo is een interessant personage, achttien jaar oud en volop zoekende naar zijn plaats in het leven. Naast zijn droom om auteur te worden krijg je een inkijkje in zijn gevoelens rondom de vriendschap met Davide. Zijn twijfels aan zijn geaardheid en zijn gevoelens rondom de verscheurde maatschappij. Tegelijkertijd maken we ook kennis met zijn familie waarbij zeker zijn grootouders voor de nodige hilariteit in het boek zorgen door hun enorme politieke verdeeldheid.

Hoewel de schrijver meerdere paden bewandelt met Matteo blijven ze allemaal redelijk oppervlakkig. Er was zeker ruimte geweest om meer te doen met de vriendschap van Matteo en Davide en de verwarrende gevoelens die daarbij komen kijken. Maar ook met de overeenkomsten tussen het Italië van toen, de keuzes die Matteo maakt en de situatie in Lampedusa in het heden waar Matteo in de epiloog het verhaal afsluit.

‘Kinderen mogen nooit het slachtoffer zijn van de daden van hun ouders of andere volwassenen.’

De poppenspeler van Lampedusa is absoluut een korte literaire jongerenroman die de huidige jonge generatie zal kunnen waarderen. Het is maatschappelijk relevant met herkenbare personages. Rindert Kromhout heeft, ondanks dat het wat meer diepgang had mogen hebben, een coming of age-verhaal geschreven dat moeilijk weg te leggen is.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Janneke van Geertruy

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?