Janneke van Geertruy Hebban Recensent

Op het eerste gezicht is Kappa Rho Nu een gewone studentenvereniging zoals er vele anderen zijn aan de universiteit van Westerly. Het is klein en elk meisje zou er graag onderdeel van uit maken. Zo ook Vivi Devereaux, die op Westerly gaat studeren om weg te komen van haar moeder. Wanneer ze op haar eerste schooldag drie meiden van Kappa Rho Nu ziet lopen – waaronder Scarlett, die in de voetsporen van haar familie moet treden als voorzitter – besluit Vivi naar het openingsfeest te gaan. Wanneer ze vervolgens een uitnodiging ontvangt om lid te worden, ontdekt ze dat Kappa Rho Nu een heel ander soort studentenvereniging is dan ze in eerste instantie dacht.

Met De Raven slaan de Amerikaanse successchrijfsters Kass Morgan en Danielle Paige de handen ineen om een spannend Young Adult-verhaal te schrijven waarin heksen en magie een grote rol spelen in het alledaagse leven aan een Amerikaanse universiteit. Morgan boekte eerder al grote successen met haar boekenreeks 'The 100', waar ook een succesvolle televisieserie van is gemaakt. Paige is bekend van het boek Dorothy Must Die, dat nog niet in het  Nederlands is verschenen. De Raven is vertaald door Mariella Manfré.

Dat de auteurs samen schrijven is niet te herleiden uit de schrijfstijl; het voelt aan alsof er maar één van de twee aan het toetsenbord heeft gezeten. En dat is positief te noemen; het draagt bij aan een gemakkelijk te volgen boek waarbij het korte en bondige taalgebruik bijdraagt aan een prettige leeservaring.

De Raven draait met name om de hoofdpersonages Vivi en Scarlett, die aan elkaar gekoppeld worden bij de studentenvereniging Kappa Rho Nu, de zogenaamde Raven. Waar ze eerst moeite hebben met elkaar om te gaan – met name Scarlett, die de jongere Vivi als bedreiging ziet – zie je beide personages een mooie ontwikkeling doormaken. Soms gaat deze erg vlug, iets te snel om realistisch te zijn, maar toch draagt het bij aan de totaalontwikkeling die je door het verhaal heen leest. De dynamiek tussen Scarlett, Vivi en de bijpersonages is goed uitgewerkt en hoewel hier en daar een cliché plaats lijkt te vinden op het vlak van de liefde, is ook hier een verfrissende draai aan gegeven door de auteurs.

Met de spanning in het verhaal zit het ook goed. Morgan en Paige bouwen langzaam maar zeker op naar een climax die erg voorspelbaar lijkt, maar dat totaal niet is. Tel daar een familiegeheim bij op en een mysterieuze gebeurtenis in het verleden van de studentenvereniging en je hebt alle ingrediënten voor een leuk, vlot en vooral origineel urban Young Adult fantasyboek.

Reacties op: Alle ingrediënten voor een origineel urban YA fantasyboek

60
De Raven - Kass Morgan Danielle Paige
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken